Rješenje jezičkih nedoumica u priručniku “Kako li se kaže?”

0
271

U Prnjavoru je sinoć promovisan ilustrovani priručnik za upotrebu jezika “Kako li se kaže?” autora Brankice Radonjić, interaktivna knjiga u kojoj djeca aktivno izučavaju probleme srpskog jezika, prepoznaju pogrešnu upotrebu, ilustruju, rješavaju kviz, postaju “lovci” na jezičke greške.

“Cilj je da ljepotu i raznolikost srpskog jezika i višeznačnu upotrebu riječi približimo najmlađima svjesni da su upravo oni izloženi problemu `kvarenja` i gubljenja autonomije i ljepote srpskog jezika”, rekla je Radonjićeva novinarima.

Слика може припадати 2 особе, људи седе, људи стоје и у затвореном

Ona je istakla da projekat, započet prije nekoliko godina sa željom da najčešće jezičke nedoumice budu predstavljene i približene djeci, ima i humanitarnu stranu.

“Najvažnije nam je da knjiga dođe do što više djece, porodica jer će kompletan prihod biti doniran za potrebe rada Dnevnog centra `Neven` u Prnjavoru u kojem borave djeca sa poteškoćama u razvoju” , pojasnila je Radonjićeva.

Слика може припадати 9 особа, људи седе, људи стоје и у затвореном

Predsjednik Udruženja lektora Republike Srpske Aleksandra Savić rekla je da su dva najbolja načina učenja jezika neposredni kontakt sa onima koji poznaju jezik i učenje iz knjiga.

“Važno je napraviti nešto što će djeci na zabavan i kreativan način uz mnoštvo šarolikih tema ponuditi jezička pravila i rješenja, a upravo je takav priručnik koji je večeras promovisan”, navela je Savićeva.

Književnik Ranko Pavlović rekao je da je priručnik pripremljen tako da može poslužiti djeci, njihovim roditeljima, ali i nastavnicima zbog nedoumica koje nastaju u srpskom jeziku zbog čestih pravopisnih promjena.

“Osim tuđica od kojih su se neke i odomaćile u našem jeziku najveću opasnost danas predstavljaju pojava interneta i društvenih mreža”, ističe Pavlović.

On kaže da bi se njegovao jezik i znalo kako, šta i kada treba reći traži jezički savjetnik, a ovaj priručnik pruža mogućnost da se dalje razvija, da iz njega niču novi jezički savjetnici, nove knjige.

Cijena priručnika “Kako li se kaže?” je 15 KM. Projekat su finansijski podržali Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Opština Prnjavor i SPKD “Prosvjeta” Prnjavor.

Večerašnja promocija, čiji je domaćin bila Dramska scena Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ “Prosvjeta” Prnjavor, upriličena je kao jedna od manifestacija posvećenih obilježavanju 24. marta, Dana opštine Prnjavor.

U organizaciji Dramske scene SPKD “Prosvjeta” sutra će biti izvedena predstava “I devojčice igraju fudbal” nastala u saradnji sa Fudbalskim klubom “LJubić” i Ženskim fudbalskim klubom “LJubić”, a u čijoj je osnovi savremena priča o školskom turniru u fudbalu koja predstavlja borbu protiv predrasuda i promoviše ravnopravnost polova u sportu.

Predstava će biti odigrana u dva termina – od 11.00 časova za učenike Osnovne škole /OŠ/ “Branko Ćopić” i od 12.00 časova za učenike OŠ “Nikola Tesla”. Ulaz na sve manifestacije je besplatan.

SRNA

PODIJELI