Rod voća prepolovljen

0
370

Predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović izjavio je za Srnu da će rod pojedinih vrsta ove godine biti prepolovljen, a kad su u pitanju šljiva i breskva gubice će biti i mnogo veći.

Prema njegovim riječima, zbog izuzetno loše godine, u Srpskoj će biti manjak domaćeg voća na tržištu, zbog čega će cijena biti mnogo veća.

– Kad je jabuka u pitanju gubici su oko 50 odsto, dok je rod kruške umanjen i za više od 60 odsto. Proizvođači breskve i šljive imaju najveće gubitke. Na području Majevice gubici šljive su oko 80 odsto, dok je u Potkozarju šteta stoodstotna – rekao je Dojčinović.

On je dodao da je rod maline, takođe, prepolovljen, ali da će malinari dobrim dijelom nadoknaditi gubitke dobrim kvalitetom i cijenom ovog voća.

– Problem je što je rod pojedinih kultura, kao što je jabuka, bio slabiji i prošle godine, tako da nemamo zaliha, pa će kompletna industrija koja se temelji na ovom voću biti jako skupa – istakao je Dojčinović.

Voćari iz Srpske, tvrdi on, neće biti u mogućnosti ni da snabdiju domaće tržište, ni da obezbijede dovoljne količine jabuke za izvoz u Rusiju.

Dojčinović je podsjetio da je ova godina za voćare loše počela sa nepovoljnim vremenskim uslovima, a da im je probleme izazvala i epidemija virusa korona.

– Zbog loše epidemiološke situacije, strahujemo da ćemo imati problema i sa organizovanjem berbe – rekao je Dojčinović.

On je pohvalio potez Vlade Republike Srpske, kojim će javne ustanove imati opbavezu da kupuju domaće proizvode.

– Voćarima to mnogo znači, pogotovo sitnijim proizvođačima. Oni bi na taj način imali sigurne kupce, a naše ustanove kvalitetan domaći proizvod – napomenuo je Dojčinović.

/Srna/

PODIJELI