Roditelji đaka Bošnjaka: Bojkot nastave zbog neravnopravnosti

0
948

Roditelji bošnjačke djece u Kiseljaku nisu danas odveli djecu na nastavu u Osnovnu školu “Kiseljak”, jer, kako tvrde, nemaju iste uslove školovanja kao hrvatska djeca koja pohađaju susjednu školu.

Roditelji bošnjačke djece od nadležnih traže sprovođenje zakon iz 2013. godine o spajanju dvije škole pod jednim krovom, da hrvatska i bošnjačka djeca zajedno idu u školu, ravnopravno koriste sve društvene resurse namijenjene za obrazovanje i da imaju jednak pristup svim prostorijama i sali za fizičko vaspitanje, javlja N1.

Roditelji zahtijevaju da sutra u prostorijama Osnovne škole “Kiseljak 1” bude održan sastanak sa premijerom Srednjobosanskog kantona, ministrom obrazovanja, predsjednikom Skupštine, te zamjenikom i načelnikom Kiseljaka.

Članovi Savjeta roditelja organizovali su mirnu protestnu šetnju Kiseljakom kao upozorenje da neće odustati od svojih zahtjeva.

Roditelji tvrde da je odnos prema njihovoj djeci “sramotan za civilizacijsko društvo ravnopravnih naroda” i traže od nadležnih da objasne kako se za hrvatskog učenika za jednu školsku godinu izdvaja 3.400 KM, a za bošnjačko dijete 1.700 KM.

Oni traže izdavanje dozvole za nadogradnju postojeće školske zgrade i nastavu po “bosanskom planu i programu”.

U zavisnosti od ispunjavanja zahtjeva, roditelji će podnijeti prijave protiv svih koji, kako tvrde, vrše segregaciju djece u školama.

Iz Savjeta roditelja očekuju i pomoć od HDZ-a BiH Kiseljak, ukoliko ima dobre volje.

Savjet roditelja navodi da Ministarstvo obrazovanja i Vlada Srednjobosanskog kantona duži niz godina u osnovnim školama u Kiseljaku imaju neravnopravan odnos prema djeci u obrazovanju.

U saopštenju Savjeta roditelja se navodi da su kantonalnom premijeru Tahiru Lendi na početku prošle školske godine iznijeli sve probleme, ali da godinu dana poslije ne vide pomake.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here