RS: Kreditna zaduženost po stanovniku od 1.848 KM

0
1069

Ukupna kreditna zaduženost stanovništva u Republici Srpskoj na kraju juna iznosila je 2,45 milijardi KM ili 1.848 KM po stanovniku, podaci su Agencije za bankarstvo Republike Srpske.

Kreditna zaduženost u Srpskoj po stanovniku na kraju prošle godine iznosila je 1.789 KM.

Banke su u prvom polugodištu ove godine plasirale građanima ukupnom 2,54 milijarde KM kredita, sa stopom rasta od četiri odsto u odnosu na kraj prošle godine.

Prema ročnoj strukturi, 85 odsto kredita datih građanima su dugoročni, a 15 odsto kratkoročni.

Agencija za bankarstvo Republike Srpske ističe da je u toj kreditnoj masi relativo malo zastupljeno kredita namijenjenih za obavljanje djelatnosti, na šta bi banke trebalo da usmjere više aktivnosti.

Učešće dospjelih kreditnih potraživanja u ukupnim kreditima građana na kraju juna bilo je veće za 0,54 procentnih poena u odnosu na kraj prošle godine.

Agencija za bankarstvo ističe da rast dospjelih potraživanja kredita datih građanima treba pratiti sa povećanom pažnjom, pogotovo zbog činjenice da je uglavnom riječ o dugoročnim kreditima, te da se dospjela potraživanja sa kašnjenjem u otplati više od 30 dana i dalje zadržavaju na visokom nivou od 95,23 odsto. Srna

PODIJELI