Rusi ometaju američke dronove u Siriji, niko ne zna kako

0
818

Ruske vojne snage aktivno pokušavaju da ometaju američke dronove koji lete nad Sirijom. Ometajući njihove signale i GPS ugrožavaju i ometaju tok vojnih operacija, piše sajt “Popular Mechanics”.

Ovakvo ometanje “ozbiljno utiče” na američke operacije, ali još uvijek zapravo nije jasno koliko je opasno.

NBC navodi, citirajući četiri izvora iz Pentagona, da je ometanje počelo još prije nekoliko nedjelja, ubrzo nakon, navodnih, hemijskih napada sirijskog režima na područje Gute koja je u rukama pobunjenika.

Ruske snage navodno su zabrinute kako bi se SAD mogle osvetiti zbog upotrebe hemijskog oružja i zapravo ometanjem signala dronova nadaju se da će im otežati prikupljanje informacija.

Prema izvještaju, sofisticirana oprema za ometanje koju je razvila ruska vojska utiče čak i na navigacionu opremu a dosta dobro i na šifriranu, kodiranu komunikaciju, iako zapravo kodirane poruke otežavaju ulazak u kontrolne sisteme dronova.

Odjeljenje za odbranu odbilo je da komentariše da li su se, zbog ove ruske prakse, neki dronovi i srušili ili oštetili. Nije potpuno jasno ni koji dronovi su pogođeni ili oštećeni u ovim napadima i manipulaciji, iako NBC tvrdi kako tehnologija utiče na manje dronove a ne pogađa MQ-9 Reaper ili veće.

Nameće se zaključak da ometanje, iako učinkovito, ima manji domet i veći dronovi jednostavno mogu da ga nadlete. Ali isto tako veći dronovi imaju i rezervne navigacione sisteme i ne zavise potpuno od GPS-a poput manjih dronova, kao što su RQ-7 Shadow ili ScanEagle koje ovakvi napadi mogu pogoditi i oštetiti.

Rusko ometanje ipak u ovakvim situacijama zapravo pomaže Amerikancima da pronađu funkcionalan način da mu se suprotstave, da se od njega odbrane i tako se pripreme za pravi rat.

Tako američka vojska sada već ubrzano radi na poboljšanju svog vojnog sistema a nadaju se da u budućnosti neće toliko zavisiti od GPS-a kako bi bili precizni.

(Express.hr)

PODIJELI