Rusi tražili od Hrvata da im naprave nosač aviona?

0
870

“Brodosplit” je dobijao mnoge zahtjeve iz sektora vojne gradnje, ali nijedan nije bio spektakularan ni geopolitički važan kao onaj koji je došao iz Rusije.

Pismo koje je stiglo iz Moskve sadržavalo je, u najkraćim crtama, pitanje – “možete li za rusku mornaricu da izgradite nosač aviona?”, saznaje Slobodna Dalmacija iz više izvora.

Ako se stvarno analizira stanje ruske ratne mornarice, odmah se vidi da je uprkos pričama o “globalnoj sveprisutnosti” njenih brodova, mornarica Vladimira Putina  zastarjela.

Uprkos velikoj vatrenoj moći, ona nije sposobna da obezbijedi podršku spoljnoj politici Kremlja u prekomorskim zemljama. To mogu samo nosači aviona, ali ih ruska brodogradilišta danas ne mogu da  izgrade.

S tim dopisom, neobično kratkim s obzirom na predmet na koji se odnosi, a koje je primilo Odjelenje prodaje “Brodosplita”, bili su upoznati i neki ključni ministri sada već bivše Vlade Zorana Milanovića.

Ti ministri bili su zainteresovani da ,za takav hrvatsko-ruski aranžman, ponude i Vladine finansijske garancije. Bilo je zamišljeno, može se čuti, da se projekat predstavi lično ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu.

I Josip Jurišić, portparol Uprave “Brodosplita”, potvrdio je Slobodnoj Dalmaciji postojanje zanimljivog zahtjeva. Ali, kako se priča dalje od zahtjeva ipak nije razvila, u škveru nisu htjeli dodatno da komentarišu.

Osnovni nacrt nastao bi na stolu “Nevskog projektno-konstruktorskog biroa” koji sada razrađuje tri vrste novih nosača.

Nije isključeno da je još neko evropsko brodogradilište dobilo pitanje o mogućnostima izgradnje ruskog nosača aviona, kakvo je stiglo u Split.

Francuzi su izgradili dva nosača helikoptera “Vladivostok” i “Sevastopolj”, ali ih nisu isporučili zbog  Ukrajine. Kako je biznis ipak samo biznis, Pariz je Moskvi platio velike ugovorne penale (preko milijardu evra) zbog neisporuke brodova.

Vojna brodogradnja

“Brodosplit” je u nekoliko poslednjih poslovnih godina imao mnogo pitanja iz inostranstva oko kapaciteta u sektoru vojne brodogradnje. Predstavnici francuske mornarice zanimaju za izgradnju velikih ro-paks brodova za snabdjevanje svojih prekomorskih baza. Indonežani se raspituju za patrolne brodove, ali i za podmornice. Nisu ni Egipćani zaboravili vojni program splitskog škvera.

 slobodna dalmacija
PODIJELI