Rusi trljaju ruke: Ovo je novi veliki biznis

0
406

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov naglasio je interes Moskve za industriju dijamanata i platine u Zimbabveu.

To je istakao u razgovoru sa novim predsjednikom te zemlje Emersonom Mnangagvom.

Lavrov, koji je na turneji po Africi, prvi je ruski visoki zvaničnik koji je došao u Zimbabve od iznuđene ostavke dugogodišnjeg predsjednika Roberta Mugabea u novembru prošle godine.

Lavrov je, na konferenciji za novinare poslije razgovora s Mnangagvom u Harareu, rekao njih dvojica razgovarali o tome kako da se razviju trgovinske i ekonomske veze između dvije zemlje.

“Insistirali smo na primjeni zajedničkog projekta istraživanja rezervi platine u Darvendaleu (sjever)”, rekao je on.

Dvije zemlje su 2014. potpisale sporazum vrijedan tri milijarde dolara za eksploataciju bogatog nalazišta platine kod Hararea.

Projekat koji finansira Rusija predviđa proizvodnju 600.000 unci platine godišnje i otvaranje 8.000 radnih mjesta.

Oni su razgovarali i odobrim izgledima za saradnju u dijamantskoj industriji, rekao je Lavrov.

Zimbabve ima bogate resurse rude – platine, zlata, dijamanata i nikla – ali je već deset godina nalazi u dubokoj ekonomskoj krizi. Jedan od glavnih prioriteta novog predsjednika je podsticanje privrede zemlje.

Dvojica zvančnika takođe su danas razgovarli o mogućnosti vojne i tehničke saradnje, dodao je Lavrov.

Lavrov je s Mnangagvom potpisao više sporazuma u oblasti industrije, trgovine i poljoprivrede.

“Posjeta Lavrova je doprinela jačanju nivoa bilateralnih odnosa” rekao je šef diplomatije Zimbabvea Sibusiso Mojo, koji bi želio da privuče više turista u Zimbabve.

U okviru afričke turneje Lavrov je pored Zimbabvea, već posjetio Angolu, Namibiju i Mozambik a sutra ide u Etiopiju gdje treba da razgovara s vlastima te zemlje i vođama Afričke unije.

beta

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here