Rusija i Kina žele koristiti nacionalne valute prilikom trgovinske razmjene

0
534

Ruski predsjednik Vladimir Putin je izjavio da Rusija i Kina planiraju koristiti nacionalne valute prilikom međusobne trgovinske razmjene.

Putin je u Moskvi dočekao predsjednika Kine Si Đinpinga, a nakon sastanka je novinarima kazao da su razgovarali o bilateralnim odnosima i globalnim pitanjima.

Naglasio je da je Kina vodeći spoljnotrgovinski partner Rusije, podsjetivši da su prošle godine imali rekordnu trgovinsku razmjenu od 108 milijardi dolara.

“Rusija i Kina namjeravaju razviti primjenu plaćanja u nacionalnim valutama. Potpisali smo sporazum kako bi dodatno proširili upotrebu rublje i juana u bilateralnoj trgovini i osigurali kontinuitet u oblasti bankarskih usluga u kontekstu nestabilnosti na globalnim tržištima”, kazao je Putin.

Istakao je da su Rusija i Kina naglasili poseban značaj očuvanja postojećih sporazuma o razoružanju i neširenju oružja.

Putin je izjavio da Rusija i Kina takođe poduzimaju napore kako bi se mirnim putem riješila kriza u Siriji i stabilizovala aktuelna situacija u Venecueli.

Predsjednik Kine je sa svoje strane izrazio zadovoljstvo zbog produbljivanja saradnje dviju zemalja na svim poljima.

“Ostvarili smo istorijski rekord tako što smo trgovinsku razmjenu povećali na 100 milijardi dolara. Takođe, rastu kvalitet i tempo naše saradnje. Uspješno se implementiraju veliki strateški projekti u oblastima kao što su energetika, investicije, svemirska industrija i avijacija”, kazao je Si.

anadolia

PODIJELI