Rusija optužila Ameriku za gubitak Palmire

0
832

Rusko ministarstvo odbrane optužilo je Sjedinjene Američke Države da su odlukom da obustave aktivne operacije u sirijskom gradu Raki omogućili pripadnicima takozvane Islamske države da preraspodjele svoje snage u antičkom gradu Palmiri, prenio je Rojters pozivajući se na agenciju RIA.

Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov rekao je da je napad džihadista na Palmiru pokazao da se teroristima ne smije dozvoliti predah, prenio je TAS.

“Napad je još jednom pokazao da teroristi ne bi trebalo da imaju nimalo šanse za predah, jer će oni uvijek da se pregrupišu i izvrše iznenadni napad”, upozorio je Konašenkov.

Prema njegovim riječima, više od 5.000 pripadnika Islamske države pokrenulo je ofanzivu na sirijske vojnike u oblasti Palmire.

“U prethodna dva dana, pripadnici terorističke organizacije Islamske države pokrenuli su nekoliko napada na pozicije sirijskih vojnika u oblasti Palmire. Teroristi su napadali sa sjevera, istoka i juga. Bilo je više od 5.000 napadača”, istakao je Konašenkov.

On je dodao da su džihadisti koristili motorna vozila napunjena eksplozivom, kojima su upravljali bombaši-samoubice, kako bi upali u Palmiru.

“Prva dva snažna napada zaustavile su sirijske snage uz pomoć ruskih vazdušnih napada. Ruski avioni izvršili su 64 vazdušna napada”, rekao je Konašenkov.

Portparol ruskog Ministarstva odbrane poručio je da se teroristi mogu poraziti jedino zajedničkim snagama.

“Oni bi trebalo da se suočavaju sa pritiskom iz svih pravaca, tako da budu ograničeni i na kraju eliminisani gdje god da su, u Siriji, Iraku ili bilo kojoj drugoj zemlji”, zaključio je Konašenkov.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je ranije danas da je nespremnost SAD da sarađuje sa Moskvom u Siriji doprinjela gubitku drevnog sirijskog grada Palmire koji je pao u ruke Islamske države.

Islamska država zauzela je juče ponovo Palmiru nakon što su se sirijske oružane snage povukle iz tog pustinjskog grada na istoku Sirije, saopštila je ranije Sirijska observatorija za ljudska prava.

Džihadisti su velikom brzinom ponovo preuzeli kontrolu nad drevnim gradim nakon što su izveli juriš na sjeverno predgrađe i osvojili čuvenu tvrđavu iznad zapadnog djela Palmire.

 tanjug
PODIJELI