Rusija: Promjena imena Makedonije nametnuta spolja

0
445

Odluka makedonskog parlamenta o promjeni imena te zemlje nametnuta je spolja i ne odražava volju naroda, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova, uz zaključak da bi ovo pitanje trebalo da razmotri Savjet bezbjednosti UN.

“Ovo što vidimo je nastavak procesa vještačke promjene imena države koja je nametnuta spolja s ciljem da se Skoplje uvuče u NATO što prije”, navodi se u saopštenju, prenosi Tass.

Ministarstvo podsjeća da je 11. januara makedonski parlament izglasao usvajanje ustavnih amandmana o promjeni imena zemlje u skladu sa Prespanskim sporazumom.

“Time je prekršen makedonski zakon. Stav predsjednika Republike Makedonije i mišljenje većine stanovništva, koje odbacuje Prespanski sporazum, ignorišu se”, ističe rusko Ministarstvo.

U saopštenju se, takođe, skreće pažnja na nastavak protestnih okupljanja u Skoplju i drugim makedonskim gradovima što je, kako se navodi, pokazatelj duboke polarizacije društva.

“Očigledno je da ovakva metoda rješavanja pitanja od nacionalnog značaja za budućnost zemlje ne odražava volju njenog naroda i ne može da služi kao instrument za dugoročno rješenje za problem imena zemlje”, navodi Ministarstvo.

O opasnosti situacije koja bi mogla da potkopa stabilnost i bezbjednost na Balkanu rječito svjedoči, stoji u saopštenju, nedavni razvoj događaja u Grčkoj – povlačenje lidera Partije nezavisnih Grka, Panosa Kamenosa, iz vladine koalicije, kao posljedica Prespanskog sporazuma, kao i to što se grčka vlada suočava sa glasanjem o povjerenju.

Rusko Ministarstvo naglašava da je Prespanski sporazum u Atini “proguran” uz zaobilaženje mišljenja grčkih građana, pri čemu nema riječi o eventualnom referendumu o tom pitanju.

Imajući to u vidu, Moskva ističe da dobro izbalansirano rješenje za problem imena te zemlje mora biti nađeno “bez pritiska spolja i nametanja vremenskih rokova i uslova spolja, a uz oslanjanje na široku javnu podršku i isključivo unutar pravnih okvira”.

“Pretpostavljamo da ovo pitanje mora razmotriti Savjet bezbjednosti UN u skladu sa Članom 3 Rezolucije 845 SB UN”, zaključuje se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

tanjug

PODIJELI