Ruski ambasador u UN: U BiH nema visokog predstavnika

0
395

Stalni predstavnik Ruske Federacije u UN Vasilij Nebenzja rekao je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN da u BiH nema viskog predstavnika.

U BiH nema visokog predstavnika, niti kandidata da danas bude imenovan na tu funkciju, izjavio je stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja.

On je na današnjoj sjednici Savjeta bezbjednosti u Njujorku rekao da je Rusija zabrinuta zbog pogoršane političke situacije u BiH.

Nebenzja je naglasio da je situacija u BiH postala još složenija zbog neodgovornih postupaka spoljašnjih sila, koje ugrožavaju dogogodišnji proces pomirenja.

Prema njegovim riječima, Rusija ne može ostati ravnodušna i neće prihvatiti ono što rade kolege u Savjetu bezbjednosti.

On je naglasio da kod pojedinih sila postoji nedostatak želje da se izađe iz uloge čuvara BiH, te da diktiraju ljudima u BiH kako da grade zemlju i upravljaju njom.

Govoreći o ilegalnim postupcima bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka, Nebenzja je istakao da je Incko odlučio da autokratski na kraju mandata uvede amandmane u krivični zakon BiH, bez konsultovanja političkih strana u zemlji, što je dovelo do novih neslaganja među narodima u BiH koji se još nisu u potpunosti oporavili od posljedica rata.

Nebenzja je napomenuo da su kolege u Savjetu bezbjednosti pokušale da imenuju Šmita i time prekršile međunarodnog prava i procedure imenovanja.

Osvrćući se na izvještaj Kristijana Šmita Savjetu bezbjednosti UN, Nebenzja je rekao da Savjet ne mora da razmatra izvještaje “privatnih lica”, inače bi bio ozbiljno ugrožen autoritet tog tijela.

On je naglasio da je pomenuti dokument pristrasan i da je njegov cilj je samo jedan, a to je da se uništi i najmanja iskra razumijevanja, mira i saradnje među narodima u BiH.

S tim u vezi, on je skrenuo pažnju na izvještaj Republike Srpske.

Ruski diplomata naveo je da je OHR prestao biti instrument za postizanje pomirenja, te da sumnje u vezi s tim otklanja priloženi dokument. Osim toga, prema riječima Nebenzje, OHR je postao izvor velikih problema koji su prijetnja cijeloj strukturi Dejtonskog sporazuma.

“Zašto pokušavate da sahranite krhki mir u zemlji u srcu Evrope i kako su vaši postupci u skladu sa principima demokratije i nezavisnosti koje toliko zagovarate u ovakvim situacijama? Odakle dolaze dvostruki aršini u slučaju BiH?”, upitao je Nebenzja.

Predstavnik Rusije naveo je da Moskva žali zbog demonizovanja svega što su Srbi u BiH postali u posljednje vrijeme, te da su Srbi centralni element brojnih unutrašnjih političkih snaga.

Nebenzja je naglasio da u sve procese treba uključiti strane u BiH.

On je rekao da Dejtonski sporazum nema alternativu, te da je njegovo uništavanje ozbiljna prijetnja za Balkan.

Nebenzja je dodao da Rusija podržava teritorijalni integritet BiH i jednaka prava sva tri konstitutivna naroda.

On je rekao da Rusija žali što izjave predstavnika BiH Svena Alkalaja nemaju podršku oba entiteta.

Alkalaj je ranije istakao da je “Šmit u izvještaju dobro predstavio situaciju u BiH”. On je ocijenio da se BiH suočava sa najvećom egzistencijalnom krizom nakon rata, koju, kako je rekao, “predvode Milorad Dodik i SNSD”.

On je, ipak, istakao da “nisu samo problemi u Republici Srpskoj, te da se u Federaciji BiH tri godine ne može oformiti nova vlada.

“Žao mi je što danas nismo imali priliku čuti obraćanje Šmita, ali moje izlaganje predstavlja sažetak njegovog izvještaja”, kaže Alkalaj.

On je naveo i da BiH imala veoma uspješnu saradnju sa EUFOR-om sve ove godine.

ATV

PODIJELI