Ruski naučnici ukrstili psa i krvoločnu zvijer i napravili hibride koje čuvaju u tajnosti! VIDEO

0
1434

Ruski graničari ukrstili su vuka i psa, i stvorili hibridnu rasu specijalno napravljenu za pomaganje pri čuvanju najveće granice na svijetu.

Volkosob, mješavina psa i vuka, može da dostigne veličinu i snagu pravog vuka, uz poslušno i prijateljsko ponašanje prema ljudima, karakteristično za pse. Dobijanje najbojih karakteristika obe vrste nije išlo tako lako, i bile su potrebne godine prije prvih uspješnih rezultata.

View image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter

Trad.Mil@TradDotMil

Russian FSB Border Service Guards training Volkosoby.
The Border service specially breeds these wolf-hybrids to patrol & defend the border.

Više od 200 hibrida vukova koji su odgajani na Univerzitetu u Kelnu u Njemačkoj, bili su neuspješni pokušaji ukrštanja, jer su svi pokazivali tipične karakteristike vukova, i ekstreman strah i oprez pored ljudi. Ipak, naučnici sa ruskog instituta Perm, konačno su napravili pomak 2000. godine. Ključnu ulogu imala je Naida, neobično društvena ženka kaspijskog vuka, koja se odlično slagala sa ljudima. Još čudnije, kada su joj ponudila da bira partnera, izabrala je psa umjesto vuka, piše CNN.

AARON AYOBOLA AJAYI@ajayi_aaron

Volkosoby – The Wolf-Dog Hybrids Bred To Defend Russia's Borders.

U narednih 10 godina, Naida je odgajila 40 volkosoba (ruska riječ za “vuk-pas”), koji su dijelili njene instinkte, dok su od očeva pasa povukli druželjubivost i poslušnost. Oni su dalje korišćeni za razvoj vrste. Vrhunski utrenirani volkosobi vrednuju se od 2.000 do 3.000 dolara, ali ruska vojska ih ne prodaje, već ih isključivo koristi za domaće bezbjednosne organizacije, pod strogim uslovima.

Prvi volkosobi su trenirani za različite zadatke, od pronalaženje eksploziva, otkrivanje krijumčara i praćenje, a sve zadatke su obavljali sa lakoćom. Prema riječima ruskih trenera, njihova najimpresivnija crta je da “vole da rade”.

“Kada uđu u centar za obuku cvokoću zubima i nestrpljivu su da počnu vježbe”, rekla je trener životinja Olga Galperina, piše “Oditicentral”.

Međutim, razlog zbog kojeg ih ruska vojska tako ljubomorno čuva jeste što u svim zadacima prevazilaze bilo koju drugu rasu. Tako na primjer njemačkom ovčaru treba oko četiri minuta da nanjuši kriminalca koji se krije, što volkosob može da uradi za 15 do 20 sekundi. Psi umiju da bezobzirno trče oko terena za obuku prije vježbi, dok se hibridi vukova odmah bacaju na posao. Ruski dreseri tvrde da čak i u nepoznatom okruženju samo jednim obigravanjem terena mogu da otkriju skrivenu drogu, kriminalce ili eksploziv.

Ako je vjerovati dostupnim informacijama, volkosobi nadmašuju pse u svakom aspektu. Imaju šest puta ječe čulo njuha od pasa, daleko jači ugriz kojim mogu da probiju zaštitnu opremu, i mogu da izdrže ekstremne temperature. Takođe su se pokazali i kao fizički snažnim životinjama i mentalno stabilnijim. Bez odmora mogu da prate trag i po dva dana.

U uslovima borbe psi se obično fokusiraju na ruku napadača. Međutim, volkosob će vrlo brzo početi da traži ranjive dijelove, poput prepona ili vrata.

Volkosobi su dugo opisivani kao tajno oružje ruskih graničnih službi, a postali su ozloglašeni i među kriminalcima i švercerima koji ulaze preko kineske ili mongolske granice.

(Blic)

PODIJELI