Sa tržišta uklonjeno 2.202 komada igračke “ljigavac”

0
405

​Po nalogu opštinske i republičke zdravstvene inspekcije sa tržišta Republike Srpske uklonjeno je 2.202 komada igračke “ljigavac”, iz razloga jer nisu bile deklarisane u skladu sa zakonom.

“U postupku redovnog nadzora predmeta opšte upotrebe u maloprodaji, pregledom navedenih igračaka utvrđeno je da iste nemaju nikakvu deklaraciju ili je deklaracija na nerazumljivom jeziku”, navedeno je u saopštenju Inspektorata RS.

Zakonom o predmetima opšte upotrebe propisano je da predmeti opšte upotrebe koji se stavljaju na tržište moraju imati deklaraciju.

“Predmeti opšte upotrebe ne mogu se staviti na tržište ako: sastav ne odgovara deklaraciji, ako je deklaracija nepotpuna, ako nije lako uočljiva, nije razumljiva ili nije napisana na jeziku koji je u službenoj upotrebi u Republici Srpskoj i ako je ambalaža oštećena u mjeri da ne obezbjeđuje zdravstvenu ispravnosti”, navode u saopštenju.

Na osnovu Sporazuma Inspektorata Republike Srpske i Agencije za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine, za ovu godinu je u okviru projekta proaktivnog nadzora neprehrambenih potrošačkih proizvoda, planirano uzorkovanje igračke “ljigavac” za potrebe laboratorijskog ispitivanja.

“U ovoj godini do sada je zabranjen uvoz dvije pošiljke igračaka u količini od 1.188 komada. Takođe, u 2018. godini zabranjen je uvoz osam pošiljki nebezbjednih igračaka u količini od 4.600 komada, a sa tržišta je povučeno 573 komada”, saopštili su iz Inspektorata RS.

Najčešće utvrđene nepravilnosti odnosile su se na nedozvoljen sadržaja ftalata i lako izvlačenja niti. Kontrolisane su igračke porijeklom iz različitih zemalja, međutim sve neispravne pošiljke bile su porijeklom iz Kine.

(Nezavisne)

PODIJELI