SAD donirale 96.000 moderna vakcina BiH

0
385

SARAJEVO – Na Međunarodni aerodrom u Sarajevu jutros je dopremljeno 96.000 doza vakcina protiv virusa korona proizvođača “Moderna” koje su donirale SAD.

Pomoćnik ministra u Sektoru za zdravstvo Ministarstva civilnih poslova u Savjetu ministara BiH Dušan Kojić ocijenio je prilikom uručivanja vakcina da nijedna država nije mogla predvidjeti da će se desiti zdravstvena kriza poput pandemije virusa korona.

Kojić je napomenuo da je vakcina najefikasnije sredstvo u borbi protiv pandemije, te da je do sada BiH isporučeno više od 3.600.000 doza vakcina.

On je apelovao da se stanovništvo vakciniše.

Zamjenik šefa misije Ambasade SAD u BiH Debora Menuti naglasila je da je ova donacija dio američkog globalnog napora protiv pandemije, te izraz prijateljstva s BiH.

Ona smatra da su SAD i ranije pokazale jasnu opredijeljenost da pomognu BiH u borbi protiv pandemije i podsjetila da su SAD u prošloj godini bile najveći donator vakcina kroz globalni mehanizam “Kovaks”.

Menutijeva je najavila da će i ove godine SAD donirati dvije milijarde doza vakcina državama širom svijeta, te istakla da je u SAD iskorišteno 219 miliona doza “Modernine” vakcine, koja je ocijenjena kao bezbjedna i efikasna.

Prilikom uručivanja donacije istaknuto je da su SAD od početka pandemije kroz donacije uložile 11,2 miliona dolara za prevenciju, laboratorije, stručnjake, dezinfekciju i medicinsku opremu.

PODIJELI