SAD najavljuju nove sankcije Rusiji zbog slučaja “Skripalj”

0
362

Američki Stejt department saopštio je da će uvesti dodatne sankcije Rusiji jer Moskva nije dala “razumne dokaze” da neće upotrijebiti hemijsko oružje, a nakon slučaja navodnog napada nervnim agensom na bivšeg ruskog obavještajca u Velikoj Britaniji.

Stejt department je u avgustu zaprijetio Rusiji dodatnim sankcijama u roku od 90 dana ukoliko se ne povinuje Sporazumu o eliminaciji hemijskog i biološkog oružja iz 1991, javio je Rojters.

Prema tom dokumentu, Rusija je morala da okonča upotrebu nervnog agensa “novičok” koji je korišćen u slučaju trovanja Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije u martu u Britaniji, kao i da se obaveže da neće koristiti hemijsko oružje protiv svog naroda i da dozvoli inspekcije određenih lokacija agencijama kao što su UN.

– “Stejt department” je informisao Kongres da nismo mogli utvrditi da je Ruska Federacija nije ispunila ove uslove – saopštila je portparolka Stejt departmenta Heder Nauert.
– Mi nameravamo da postupimo u skladu sa pomenutim aktom koji određuje primenu dodatnih sankcija – navela je ona.

Stejt department nije saopštio kada će biti objavljene nove sankcije Rusiji.

Portparol Kremlja u utorak je rekao da će se ruski i američki predsednici, Vladimir Putin i Donald Tramp, na kratko sresti u Parizu naredne nedelje, a američki zvaničnici su saopštili da je takav susret vjerovatan.

PODIJELI