Sada je zvanično: Zaista možete biti bolesni od ljubavi

0
408

Zaljubljivanje uzrokuje genetske promjene u ženskim tijelima, otkrilo je novo istraživanje.Veza između zaljubljivanja i osjećanja, poput na primjer opsesivnog razmišljanja, naveli su naučnike da posumnjaju da bi mogle postojati promjene u fiziologiji ljudi.

Međutim, malo je bilo istraživanja o tome kako ljubav utiče na gene do danas. Do sada, to jest.

U pokušaju da se okarakteriše uticaj zaljubljivanja na funkciju ljudskog genoma, istraživači sa Univerziteta Kalifornije u Los Anđelesu uzeli su uzorke krvi od 47 mladih žena koje su započele novu vezu i pratili ih u naredne dvije godine, prenosi Independent.

Tim je posmatrao genetske promjene kod onih koji su se zaljubili i otkrili da to ne utiče samo na žene psihološki, već i fizički.

“Zaljubljivanje je jedno od psihološki najjačih iskustava u ljudskom životu”, napisali su naučnici, piše Sandej tajms (The Sunday Times), te dodali da nova romantična ljubav ne prati samo psihološke promjene.

Oni su, naime, otkrili i da zaljubljivanje u nekoga dovodi do toga da geni proizvode interferon – protein koji se obično koristi u borbi protiv virusa.

“Zaljubljivanje je povezano sa povećanom regulacijom interferona … Ovo je u skladu sa urođenim imunološkim odgovorima na virusne infekcije”, dodali su naučnici u ovom istraživanju.

Naučnici su takođe istražili kako se nivoi interferona mijenjaju tokom odnosa i otkrili da su one žene koje su na kraju raskinule vezu, imale manju proizvodnju ovog hormona u organizmu.

Neka istraživanja sugerišu da fiziološke promjene povezane sa ljubavlju mogu biti ublažene kako odnos sazrijeva … biološki korelacije ljubavi mogle bi da se smanjuju sa sazrijevanjem dugoročnije stabilnije veze”, objašnjavaju oni.

Iako razlog za povećanje interferona ostaje nejasan, naučnici su sugerisali da bi moglo biti pripremanje njihovih tijela za trudnoću, navodeći ih da vjeruju da se genetski odgovor muškaraca na zaljubljivanje može razlikovati.

“Ključni sljedeći korak je da se ispita da li se sličan obrazac javlja i kod novo-zaljubljenih muškaraca“, kažu naučnici.

PODIJELI