Saga o diplomi direktora OBA i dalje traje

0
474

Direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH Osman Mehmedagić Osmica prije godinu dana “uhvaćen” je bez validne fakultetske diplome, ali se on i dalje nalazi na čelu te institucije.

Delegat SNSD-a u Domu naroda BiH Dušanka Majkić kaže da je sramota što takvom institucijom rukovodi čovjek bez validne diplome, ali dodaje da to u BiH očigledno nije bitno.

– Njegov šef i lider SDA Bakir Izetbegović rekao je da Osmanagić ima posebne zasluge u ratu i da je to vrednije od onoga što on nema i Bošnjaci će do kraja insistirati na njegovom ponovnom imenovanju za direktora – kaže Majkićeva.

Podsjećamo, prosvjetna inspekcija RS 5. avgusta prošle godine donijela je rješenje kojim je rektoru Univerziteta za poslovne studije (UPS) Banjaluka Radovanu Klincovu naloženo da poništi diplomu izdatu Mehmedagiću 2007. godine i da je oglasi ništavnom u “Službenom glasniku RS”. Advokati UPS-a su tadašnjoj direktorici Inspektorata RS Danijeli Batar podnijeli zahtjev za odgađanje izvršenja rješenja prosvjetnog inspektora o poništenju diplome do okončanja upravnog spora pred sudom i ona je 18. oktobra uvažila taj zahtjev.

Samo četiri dana nakon što je direktorica Inspektorata RS uvažila zahtjev UPS-a, dakle 22. oktobra, Okružni sud u Banjaluci odbacio je zahtjev tog univerziteta da izrekne privremenu mjeru i odgodi poništavanje diplome Osmana Mehmedagića. Batareva je poslije toga svoj zaključak od 18. oktobra proglasila ništavnim, a Vlada RS samo dan kasnije smijenila ju je sa direktorske funkcije zajedno sa glavnim republičkim prosvjetnim inspektorom Goranom Aljetićem.

Međutim, saga u vezi sa diplomom direktora OBA BiH, kojem je 19. novembra prošle godine istekao mandat, nastavljena je sve do danas. Osmanagić je na zahtjev Zajedničke komisije Parlamenta BiH za nadzor nad radom OBA da dostavi diplomu o završenoj visokoj stručnoj spremi 1. jula ove godine dostavio diplomu Američkog univerziteta iz Sarajeva, ali je potpuno nezakonito diplomu proglasio tajnim dokumentom.

/Glas Srpske/

PODIJELI