Šahovski klub “Pošk” Potočani organizovao jubilarni 30. Svetosavski turnir (FOTO)

0
287

U Potočanima je održan 30. tradicionalni Svetosavski šahovski turnir u organizaciji šahovskog kluba „Pošk“ Potočani, a pod pokroviteljstvom načelnika opštine Prnjavor. I ove godine okupio se veliki broj šahista, koji su odmjerili snage u devet kola, po švajcarskom sistemu parovanja.

Preko sedamdeset takmičara. Velemajstori, intermajastori i fidemajstori. Jubilarni trideseti Svetosavski šahovski turnira „Pošk“ Potočani i ove godine pokazao je svoje najbolje izdanje. Igralo se devet kola po švajcarskom sistemu. Velemajstor Milan Vukić dugododišnji je šahista, koji svake godine uzima učešće na ovom turniru.

Meni je ovo jedna fantastična stvar, da jedno malo mjesto organizuje takav turnir i to toliko dugo, 30 godina. Banja Luka kao najveći grad u Republici Srpskoj ne organizuje nijedan turnir. Mislim da sam ovdje bio mnogo puta, ne znam tačno koliko, dosta puta sam osvojio i prvo mjesto. Ono što je bitno reći jeste da je ovo turnir ubrzanog tempa i možda da pobijedni neko ko nije, toliko jak. Međutim, po mom mišljenju glavni pobjednici su organizatori turnira, koji u ovoj složenoj ekonomskoj situaciji uspijevaju da održe takvu tradiciju”, rekao je prije početka turnira velemajstor Vukić.

Šah je, kažu učesnici život u malom, jer uvijek rješavate probleme. Šahovski klub „POŠK“ jedini je klub u bivšoj Jugoslaviji, koji je nastavio tradiciju i nije ju prekidao, čak ni u ratnim godinama.

Kvalitet turnira odličan, kao i do sada. Biće odigrano devet kola po švajcarskom sistemu. Turnir se rejtinguje kod FIDE Svjetske šahovske organizacije za osvajanje Rapid rejting poena i očekujemo vrlo neizvjesne borbe”, rekao je fide šahovski i glavni sudija takmičenja Nemanja Šipka.

Turnir je već odavno premašio granice Republike Srpske i svrstao se u jedan od najjačih brzopoteznih turnira u čitavoj Evropi. Nijedan turnir kaže predsjednik kluba „Pošk“ nema tradiciju dugu tri decenije.

“Malo je čak štaviše klubova koji djeluju 43 godine, koliko djeluje “Pošk” iz Potočana. Sam rad čini mi zadovoljstvo još uvijek, premda sam već u poodmaklim godinama i polako pripremam mlađu generaciju da naslijedi. Tražim ljude koji će produžiti makar još ovoliko godina rad kluba”, rekao je predsjednik ŠK“Pošk” Potočani Miroslav Popadić.

A za trideset godina rada kluba, Popadić je dobio i zlatnu plaketu Šahovskog saveza Republike Srpske. Sledeći turnir u organizaciji kluba „Pošk“ jeste četrdesettreći po redu, Osmomartovski turnir.

Izvor: TV K3

PODIJELI