Šakić osumnjičen da je ubio Ćuluma, policija otkrila da je imao lažni alibi

0
406

Siniša Šakić zvani Kinez uhapšen je juče u Banjaluci zbog sumnje da je direktni izvršilac ubistva Slaviše Ćuluma. Saopštilo je to Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske navodeći inicijale osumnjičenog.

– Pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet su radeći na rasvjetljavanju ovog krivičnog djela, a pod nadzorom Republičkog javnog tužilaštva, Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, prikupili neoborive materijalne dokaze da je osumnjičeni S.Š. direktan izvršilac pomenutog krivičnog djela, te mu je u potpunosti razbijen lažni alibi da je u vrijeme izvršenja krivičnog djela boravio u Republici Hrvatskoj – navedeno je u saopštenju.

Prema navodima pojedinih medija u RS, policija je došla do neoborivih dokaza koji govore o kretanju Šakića u vrijeme ubistva. Tvrde da je deset dana prije ubistva Ćuluma svoju porodicu izmjestio van granica Republike Srpske. Iako je tvrdio da u vrijeme ubistva nije bio na teritoriji Republike Srpske, došlo se do saznanja da ipak jeste i da je dan nakon ubistva Ćuluma prebačen preko Save kod svojih jataka u Hrvatsku na područje opštine Sisak.

Šakića su juče, nešto prije 14 časova, dok je pio kafu s dvojicom prijatelja u bašti kafiću “Gatsby”, koji se nalazi u zgradi hotela “Bosna” u centru Banjaluke, uhapsili policijski službenici Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) i Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Akcija je završena za nekoliko minuta, a policija je duže vrijeme bila na licu mjesta i obezbjeđivala motocikl, za koji se pretpostavlja da je koristio Šakić.

Šakić je sproveden u prostorije Uprave na dalju kriminalističku obradu, a u toku su pretresi na više lokacija na području Banjaluke.

U saopštenju MUP-a navedeno je da će u zakonskom roku od 24 časa uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu teško ubistvo biti sproveden u nadležnost Republičkog javnog tužilaštva, Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala radi daljeg postupanja.

Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Republike Srpske pod nadzorom Republičkog tužilaštva nastavlja dalje rad po ovom predmetu.

Šakić, za kojim je u to vrijeme bila raspisana potraga zbog sumnje da se može dovesti u vezu sa ubistvom Ćuluma, bio je uhapšen i 25. maja. Šakić je tada pješke došao na granični prelaz i iz Hrvatske pokušao da uđe BiH. Pripadnicima Granične policije, prilikom pokušaja ulaska u BiH, dao je dokumenta na uvid, nakon čega je provjerama utvrđeno da je MUP Republike Srpske za njim raspisao potjernicu i tada je uhapšen.

Granična policija predala ga je Ministarstvu unutrašnjih poslova Srpske. Nakon kriminalističke obrade pušten je na slobodu, a istraga ubistva je nastavljena.

Ćulum je ubijen 16. maja u blizini kuće u Dragočaju kod Banjaluke kada su na njegov automobil „golf” napadači, koji su pobjegli motociklom, ispalili nekoliko kratkih rafala iz automatske puške. Ubice su motociklom pobjegle prema Gradišci.

Obdukcijom je utvrđeno da je pogođen za više od deset projektila od kojih je jedan završio u glavi što je bilo kobno. Osim za Šakićem, tragalo se za još jednim licem čiji identitet nije otkriven. Nakon ubistva privedeno je i ispitano više osoba iz kriminalnog miljea, među kojima je nekoliko onih s kojima se ubijeni sukobljavao, ali svi su pušteni.

Sa Šakićem se ubijeni Ćulum sukobljavao više puta, iako su jedno vrijeme bili prijatalji.

Ćulum je bio označen kao vođa jedne od kriminalnih grupa u Banjaluci i mjesec prije ubistva izašao je iz zatvora, a i Šakić ima podeblji kriminalni dosje.

Jošilo je zajedno sa Šakićem 2009. je hapšen zbog pokušaja pljačke benzinske pumpe “Čejić petrol” kod Srpca. Iz zatvora je izašao 2010. godine i krajem februara se sukobio sa Šakićem, dotadašnjim prijateljem.

Nakon fizičkog sukoba u dva navrata sa ekipom odlazi pred Šakićevu kuću, koji puca prema njima. Šakić je tada i privođen. Čim se opet našao na slobodi, dolazi do novog sukoba, te Ćulum puca na Šakićev automobil “Grand Cherokee”, a iz vozila uzvraćaju paljbu. U tom obračunu u banjalučkom naselju Lauš, Ćulum je ranjen.

Oko dva mjeseca kasnije dolazi do krvavog sukoba kod pumpe “Parma trend” u Banjaluci. Ćulum i njegova ekipa otvorili su paljbu na isto vozilo “Grand Cherokee”, ali je u njemu bio Jovan Jošilo sa djevojkom. Tom prilikom Jošilo je ranjen, a u razmjeni vatre ubijen je Slavišin brat Nedeljko Ćulum, nakon čega je Slaviša Ćulum završio na robiji.

/Glas Srpske/

PODIJELI