Samo nebo joj je granica: Marija iz Dervente najmlađi pilot u istoriji Srpske (FOTO)

0
374
epa09693913 An airplane on approach to land at LaGuardia Airport in the Queens borough of New York, New York, USA, 18 January 2022. Telecommunications companies Verizon and AT&T announced on 18 January plans to delay the launch of new 5G cellular service as a result of repeated warnings from airline officials and regulators that the 5G might interfere with safety equipment on planes. EPA-EFE/JUSTIN LANE

Marija Nović sa 17 godina je postala najmlađi pilot u istoriji generalne avijacije u Republici Srpskoj i BiH.

Iako su prvi planovi na Vazduhoplovnoj akademiji u Beogradu bili vezani za kontrolu leta, sa nepunih 17 godina kreće na obuku za pilota.

I bio je dovoljan jedan let da ova mlada Dervenćanka shvati da je njena budućnost – pilotska kabina.

Nastaviće obuku za pilota putničkih aviona. Iako bi voljela da bude i za komandama vojne letjelice, sebe ipak vidi na mjestu kapetana u Eirbus avionu.

Marija je otkrila kada je prvi put osjetila čari avijacije i šta ju je privuklo avionima.

– Moje interesovanje za avijaciju se pojavilo sa 14 godina, kada sam odlučila da upišem Vazduhoplovnu akademiju u Beogradu. Upisala sam smjer Aviotehničar vazdušnog saobraćaja za spasavanje. Moji prvi planovi i želje su bili vezani samo za kontrolu leta. Nakon završene prve  godine i postignutog uspjeha otvorila se mogućnost da u mojoj školi pohađam paralelno sa nastavom i teorijski dio nastave za PPL pilota. Položila sam devet ispita u Direktoratu za civilno vazduhoplovstvo u Beogradu sa svojih nepunih 17 godina i stekla pravo da pohađam praktičnu obuku – rekla je Marija.

O svojim prvim pilotskim danima i kako je uopšte došla na ideju da joj to bude životni poziv, Marija je rekla:

– U toku raspusta (tri mjeseca) živjela sam na aerodromu u Subotici i pohađala praktičnu obuku. Kada sam došla na obuku smatrala sam da je to dobro kako bih jednog dana bolje obavljala posao kontrole leta i da bih bolje razumjela pilote koji su na drugoj strani veze. Međutim, prvim letom prema jugu Srbije kada sam kontaktirala kontrolni toranj Beograd moji planovi su se promijenili. Shvatila sam da je upravo pilotska profesija ona kojom želim da se bavim i da je obavljam sa ljubavlju. To su naravno prepoznali i instuktori, a naročito moj instruktor Arpad Dudaš koji nije krio svoje mišljenje o mom talentu i osjećaju za letenje. Tako da je nakon mjesec dana obuke uslijedilo i prvo „laširanje” – prvi samostalni let bez instruktora – ispričala je ona.

Marija je do sada imala 50 sati leta i imala je priliku da upravlja avionima: Cessna 150, Cessna 172, Piper 38.

– Polaganje za PPL pilota sam imala početkom oktobra, tako da sam sa svojih 17 godina zvanično postala pilot – kaže Dervenćanka.

U narednoj godini Marija planira da napravim 150 sati letenja, prenosi InfoBijeljina.

– Tokom sljedećeg raspusta ću upisati teorijsku obuku ATPL u trajanju od oko 750 sati u Mađarskoj i nastaviti obuku za komercijalnog pilota (za putničke avione). Kada počne školska godina paralelno ću ići u 4. godinu Vazduhoplovne akademije i prvu godinu Saobraćajnog fakulteta, vazduhoplovni smjer. Takođe, planiram upisati i dalje školovanje na Vazduhoplovnoj akademiji, Visoka škola za strukovne studije- smjer kontrola leta. Tako da do svoje 21. godine, kada je to i zakonom dozvoljeno, mogu početi da radim kao pilot komercijalnih letova – ističe ona.

Na mjestu kapetana

– Moram priznati da bih voljela da budem i vojni pilot, ali ipak sam se odlučila za civilno vazduhoplovstvo. Vidim se kao kapetan u nekom Eirbus avionu, bilo domaćih ili stranih kompanija – dodaje Marija.

Ova mlada djevojka kaže da joj je sad u svakom smislu samo nebo granica.

– Može se tako reći, mada sa jedne strane je to posebna sloboda i zadovoljstvo, a sa druge puno ograničenja, odgovornosti i savjesnosti – zaključuje Marija.

PODIJELI