Šampion igre “go” izgubio od “Guglovog” programa

0
744
South Korea Game Human vs Computer

“Guglov” kompjuterski program “Alfago” pobijedio je danas u prvoj seriji od pet mečeva jednog od najboljih svjetskih igrača kompleksne društvene igre “go”, što je prekretnica u razvoju vještačke inteligencije.

Južnokorejski profesionalni igrač igre “go” Li Sedol, koji je osvojio 18 međunarodnih titula, priznao je poraz u meču koji je direktno prenošen. Meč je putem “Jutjuba” pratilo nekoliko desetina hiljada ljudi širom svijeta, a domaće kablovske stanice redovno su izvještavale o njemu.

“Alfago” je proizvod “Guglovog” odjeljenja “Dipmajnd”, a prvi korak ostvaren je u oktobru, kada je ovaj program ostvario prvu pobjedu nad ljudskim profesionalnim igračem u ovoj drevnoj azijskoj društvenoj igri.

Očekivalo se da će Li biti mnogo veća prepreka za mašinu u, kako smatraju stručnjaci, najkompleksnijoj društvenoj igri koja je ikada izmišljena.

“Go” je veoma popularna igra u Kini, Južnoj Koreji i Japanu. Igraju je dva igrača, koji pomjeraju crne i bijele kamenčiće na četvrtastom polju, s ciljem da zauzmu što više teritorije.

Stručnjaci nisu očekivali da će program vještačke inteligencije pobijediti ljudskog profesionalca još najmanje deset godina, dok “Alfago” nije porazio Fana Huija prošle godine.

Ključ uspjeha kompjuterskog programa je njegova sposobnost da uči, poput čovjeka, što ukazuje na stepen razvoja vještačke inteligencije.

Naučnici u posljednjih nekoliko godina pokušavaju da naprave kompjutere koji uče, s ciljem da jednog dana pomažu ljudima u oblastima zdravstva i naučnih istraživanja.

srna

PODIJELI