Saobraćajci varalice ostali bez bijelih opasača

0
718

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač naredio je da se 42 saobraćajna policajca ostave bez bijelih opasača i prebace na radna mjesta sa kojih neće moći da vrše kontrolu saobraćaja, otkriva “Glas Srpske”.

Prema saznanjima našeg lista, nakon što su im u disciplinskom postupku izrečene pojedinačne novčane kazne u iznosu od 20 odsto od osnovne mjesečne plate u trajanju od jednog do četiri mjeseca, ministar Dragan Lukač naredio je da se premjeste i uklone iz saobraćajne policije.

Portparol MUP-a RS Mirna Miljanović kratko je potvrdila da je prvostepena disciplinska komisija Službe za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu MUP-a RS odgovornim za težu povredu dužnosti oglasila 19 pripadnika Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja (PSBS) Banjaluka, zatim 15 pripadnika PSBS Gradiška i osam policijskih službenika Policijske stanice Laktaši.

– Oni su oglašeni krivim za “neizvršavanje, nesavjesno i neblagovremeno izvršavanje poslova i zadataka iz člana 117. tačka 2. Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima” i izrečene su im novčane kazne – potvrdila je Miljanovićeva.

Iako imaju pravo žalbe Policijskom odboru, naš izvor iz MUP-a tvrdi da se niko od njih neće žaliti, zato što je nepobitno utvrđeno da su odgovorni zbog pogrešnog podešavanja radara marke “TruCam”.

On kaže da disciplinska komisija nije mogla nesavjesnim policijskim službenicima da izrekne teže sankcije od novčanih, ali je zato u vrhu MUP-a ocijenjeno da oni ne mogu ostati na svojim radnim mjestima.

– Prema izrečenoj disciplinskoj kazni, njima bi se od plate u tri-četiri puta odbilo ukupno 500-600 maraka, a javna je tajna da “dobar” saobraćajac toliko može da zaradi za par smjena, ako ne i za samo jedan dan. Zato je ministar Lukač odlučio da ih kazni tako što će ih ukloniti iz saobraćajne policije – tvrdi naš sagovornik.

On objašnjava i zbog čega je pokrenut disciplinski postupak protiv nesavjesnih policajaca.

– Na mjestu na kojem je dozvoljena brzina 60 kilometara na sat, radar se podešava da bilježi brzine preko 70 km/sat, a nesavjesni saobraćajci su ga podešavali na 150 km/sat. Mislili su da će radar u internoj memoriji bilježiti samo ako neki sumanuti vozač bude vozio preko 150 km/sat, a da sve zabilježene brzine ispod toga neće uopšte memorisati. Potom su se sa vozačima koje radar uhvati da voze preko 70 km/sat “dogovarali” da im u zamjenu za novac oproste kaznu, vjerujući da u memoriji radara ne ostaju podaci o tim brzinama i zaustavljanjima, ali Unutrašnja kontrola je ustanovila šta su radili i protiv njih je pokrenut disciplinski postupak – objašnjava naš sagovornik.

Izgovori

Od 1. decembra ove godine na snazi je poseban način vršenja kontrole bezbjednosti saobraćaja u RS.

– Policija više ne može da vrši tzv. rutinsku kontrolu i da zaustavlja vozilo, osim ako vozač nije načinio vidan prekršaj. Policija sada najavljuje akcije i naznačava da li su usmjerene na kontrolu brzine, vožnje pod dejstvom alkohola ili nečega trećeg – objašnjava naš izvor iz MUP-a.

On ipak dodaje da policajac može zaustaviti bilo koje vozilo i kontrolisati vozača pod izmišljenim izgovorom da imaju dojavu da se traga upravo za takvim vozilom kao što je ono koje su zaustavili.

/Glas Srpske/

PODIJELI