Sarajevo: Sastanak lidera zemalja zapadnog Balkana

0
105

Lideri zemalja zapadnog Balkana okupili su se danas u Sarajevu u okviru godišnjeg sastanka Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/.

Iako je prvobitno na biznis forum EBRD-a u koji se od 7. od 9. maja održava u Sarajevu trebao stići predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, umjesto njega je došla premijerka Ana Brnabić.

Lideri Albanije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije sletjeli su sinoć na sarajevski aerodrom, dok je predsjednica Vlade Srbije svoj dolazak isplanirala za danas netom uoči panela na kojem će diskutovati politički lideri regiona.

Oni će razgovarati o prioritetima regionalne integracije i ključnim potrebama za razvoj cijelog regiona.

– Da bi ispunili potencijal regiona potrebno je da radimo na stalnom političkom dijalogu o svim pitanjima, posebno o onim najtežim i najkompleksnijim. U to trebamo investirati još energije i resursa. Ne možemo biti samo stabilan i predvidiv region, mislim da je krupnija stvar da nas drugi vide kao takve. Potrebno je duže vremena da stvarno postanemo takvi, da nas treća strana vidi kao stabilne – kazala je.

Ona je dodala da je infrastrukturna povezanost veoma bitna.

– Drago mi je što naša strana autoputa od Sarajeva do Beograda u toj fazi da počinjemo gradnju u junu ove godine. Pored toga trebamo razmisliti i o energetskoj povezanosti, a zatim digitalna povezanost – poručila je premijerka Srbije.

Brnabić je kazala da je potrebno da Zapadni Balkan bude region s mnogo povoljnijom poslovnom klimom za mala i srednja preduzeća.

Brnabić je uoči početka diskusije nakratko razgovarala sa kolegama, ali i predsjednikom EBRD-a Sumom Čakrabartijem.

Zvizdić: Ključni problem regiona su radna mjesta za mlade ljude

Denis Zvizdić na panelu (Foto: Kliks)
Predsjedavajući Savjeta ministara BiH u tehničkom mandatu Denis Zvizdić rekao je na današnjem panelu članova Odbora EBRD-a da je rješavanje problema otvaranja radnih mjesta za mlade ključni makroekonomski problem čitavog regiona.

 

On se zahvalio predsjedniku EBRD-a na njegovom ličnom angažmanu i velikoj podršci koju je davao BiH i Vijeću ministara u svim procesima koji su doveli do realizacije ovoga velikog i važnog događaja, ne samo za BiH, nego i za čitav region Zapadnog Balkana.

On je rekao da će se razgovarati o najboljim modelima unapređenja ekonomije u BiH i regionu Zapadnog Balkana, o reformama potrebnim za kreiranje pozitivne poduzetničke klime i unapređenje poslovnog okruženja, o najboljim praksama koje će dovesti do povećanja konkurentnosti privrednog sektora, o podsticanju domaćih i privlačenju stranih investitora, o pojedinačnim, ali i regionalnim kapacitetima prirodnih i ljudskih resursa, o ekonomskim i investicionim potencijalima, kao i o mjerama i daljim pravcima djelovanja u cilju rješavanja ključnog makroekonomskog problema čitavog regiona.

– To je pitanje otvaranja novih radnih mjesta za mlade osobe kako bi ih zadržali da ostanu živjeti i raditi u svojoj domovini – BiH, ali i na prostoru čitavog regiona koga, posebno u ekonomskom smislu, želimo povezivati i izgrađivati. Zbog svega navedenog je i opredjeljenje Savjeta ministara Bosne i Hercegovine, u posljednje četiri godine, i bilo usmjereno ka preuzimanje evropske ekonomske i pravne stečevine, održivom ekonomskom razvoju, stabilnosti i prosperitetu BiH – kazao je Zvizdić.

Skupu prisustvovuje i premijer Republike Srpske Radovan Višković, koji  je danas u Sarajevu razgovorao sa predstavnicima EBRD-a. Na kojem je dogovoreno oko 210 miliona evra za BiH, od kojih 150 miliona za Republiku Srpsku, a 60 miliona za Federaciju BiH za izgradnju obilaznice oko Doboja na Koridoru “Pet ce”.

(klix.ba)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here