Šarli Ebdo ponovo provocira, islamisti prijete! FOTO

0
526
?????????????????????????????????????????????????????????

Satirični časopis Šarli Ebdo saopštio da je dobio prijetnje smrću nakon što je objavio lascivnu karikaturu istaknutog islamskog teologa optuženog za silovanje.

Izvori iz pravosuđa u Parizu potvrdili su u ponedjeljak da je tužilaštvo otvorilo preliminarnu istragu pošto je primilo pritužbu časopisa zbog prijetnji, prenosi hrvatski portal Index.hr i podsjeća da je ovajintrigantni časopis već bio meta napada u januaru 2015. kada je u napadu na parišku kancelariju lista stradalo 12 novinara i urednika.

Napad su počinili islamisti Al-Kaide iz Jemena zbog karikature proroka Muhameda koja je razbjesnela muslimane.

I nakon tog napada Šarli Ebdo je nastavio da objavljuje izdanja sa provokativnim karikaturama, a i ova najnovija izazvala je burne reakcije pa i, kako tvrde, nove prijetnje. Naime, na naslovnoj strani aktuelnog itdanja časopis je karikaturu islamskog teologa Tarika Ramadana s velikom erekcijom.

Izvori iz pravosuđa u Parizu potvrdili su prošle sedmice da su primljene dvije tužbe protiv teologa zbog silovanja. On to poriče i odgovorio je tužbom za klevetu.

Ramadan je profesor savremenih islamskih studija na Oksfordu. Popularan je među mnogim muslimanima, posebno mladim imigrantima, ali je i česta meta kritika sekularista, posebno u Francuskoj, koji ga optužuju da zagovara politički islamizam.

(B92)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here