Šarović bio protiv gender centra na nivou BiH

0
551

Nakon više od mjesec dana i dvije odgode, juče je u Sarajevu održana sjednica Vijeća ministara BiH, ali na sjednici nije sve išlo glatko jer su ministri skoro sat vremena raspravljali o dnevnom redu.

Kako saznajemo, na sjednici je bila burna rasprava, a Mirko Šarović (SDS), ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, zbog zaštite interesa Republike Srpske tražio je da se neke tačke skinu sa dnevnog reda.

Šarović je za “Nezavisne” rekao da je tražio da se sa dnevnog reda skine tačka o osnivanju gender centra na nivou BiH, jer to već postoji u RS, što je na koncu i prihvaćeno, te ističe da se ministri i “nisu baš svađali”.

Njegov stranački kolega i ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić nakon sjednice, iako je na dnevnom redu bila informacija o migrantima, o čemu je Vijeće ministara donijelo i niz zaključaka, nije htio da se obrati novinarima jer, kako kaže, ne želi da komentariše tok sjednice. Kratko je rekao da se novinari za to obrate predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću.

O migrantima i zaključcima Vijeća ministara nije želio govoriti ni Šarović, koji je novinarima kazao da jeste usvojen niz zaključaka i da je informacija bila vrlo sadržajna, ali da o tim zaključcima treba da govori njegov kolega Mektić.

Šarović je rekao da je Vijeće ministara dalo garancije BiH po ugovoru o zajmu za koridor 5c u Republici Srpskoj između preduzeća “Autoputevi Republike Srpske” i Evropske banke za obnovu i razvoj od 70 miliona evra. Istakao je da je nakon pripreme od nekoliko mjeseci i čekanja na sjednicu, Vijeće ministra usvojilo Odluku o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa za repromaterijal koji koristi bh. privreda za finalne proizvode koji su namijenjeni za izvozno orijentisane kompanije.

“To je šesta odluka, vrlo važna za cijelu privredu BiH. Ovo je jedna od važnijih odluka koja pomaže izvozno orijentisanim kompanijama da budu konkurentnije, da mogu efikasnije i jeftinije da posluju jer nabavljaju repromaterijal koji se ne proizvodi u BiH i ugrađuju ga u finalni proizvod i na taj način, ne plaćajući dodatne carine, mogu da se izbore na tržištu. To su iskoristile mnoge kompanije u oblasti, tekstilne, hemijske, prehrambene, mašinske industrije…”, istakao je Šarović.

Saša Dalipagić, zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH, govoreći o tački dnevnog reda koja se odnosi na uspostavljanje 4G mreže, kazao je da su ministri od resornog ministarstva tražili da za jednu od sljedećih sjednica dostavi tekst dozvola zemalja u okruženju za tu mrežu.

“Nadamo se da će to biti usvojeno i da će BiH izaći iz te crne komunikacione rupe”, kazao je Dalipagić. Dodao je da BiH za 4G mrežu nema nikakvu komunikacionu infrastrukturu, tako da će operateri koji dobiju dozvolu morati uložiti sredstva da bi mogli pokriti teritoriju BiH tom mrežom.

Na novinarsko pitanje zbog čega je godišnji izvještaj o zaštiti životne sredine razmatran na nivou institucija BiH bez saglasnosti RS, Šarović je rekao da ovaj izvještaj priprema, provodi i finansira UNDP specijalizirana agencija.

“Oni su pripremili obiman godišnji izvještaj i dostavili ga nadležnim institucijama na mišljenje, uključujući entitetske institucije i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa. Kada objedinimo mišljenja entitetskih institucija, ali i mišljenja iz kabineta Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i njegovo dovođenje u skladu sa datim mišljenjima, tek onda će biti upućen u proceduru na usvajanje u Savjet ministara BiH”, zaključio je Šarović.

Unutrašnji dijalog u SDS-u

Mirko Šarović, potpredsjednik Glavnog odbora SDS-a, govoreći o dešavanjima unutar te stranke, rekao je da partija vodi ozbiljan unutrašnji dijalog u vezi s određenim pitanjima koja se tiču postizborne saradnje ili puteva kojima će krenuti SDS, posebno imajući u vidu rezultat koji je ostvarila na prethodnim izborima.

“Taj dio rasprave i određena mišljenja koja su iznesena na Glavnom odboru su dio unutrašnjeg procesa stranke i te detalje neću podijeliti s vama ili s nekim drugim. To ostaje dio debate koju i dalje sprovodimo u okviru SDS-a. To je jedno vrlo ozbiljno pitanje, a kao što znate, Glavni odbor po tom pitanju nije odnio još bilo kakvu odluku. Sada je na predsjedniku stranke i drugima da procijeni kada je vrijeme da se o određenim pitanjima izjasne”, objasnio je Šarović.

MUP RS će dati dodatnih 40 policajaca

Jačanje državne granice, uz angažman dodatnih 180 policajaca, kako je rečeno na sjednici, dovelo je do sprečavanja i smanjivanja nezakonitog ulaska migranata u BiH, saopšteno je juče iz Savjeta ministara BiH.

Službi za poslove sa strancima od 1. januara do 4. novembra ove godine prijavljeno je 21.163 nezakonitih migranata, a namjeru za azil izrazilo je njih 19.986, ali je zahtjev za azil podnijelo 1.314 migranta. Najviše migranata došlo je iz Pakistana (6.910), Irana (3.373), Sirije (2.529), Avganistana (2.431), Iraka (1.874) i Libije (760).

MUP RS će Graničnoj policiji BiH uputiti dodatnih 40 policijskih službenika, koji će, u dogovoru sa Graničnom policijom BiH, biti raspoređeni na najkritičnijim dijelovima istočne granice BiH. “Migranti, njih oko 500, koji se već nalaze na području Unsko-sanskog kantona, će u vrlo kratkom roku biti postupno smještani u prostore kompanije ‘Bira’, koja će služiti kao prihvatni centar za migrante”, saopšteno je nakon sjednice.

(Nezavisne)

PODIJELI