Šarović: SNSD pregovara sa Izetbegovićem, ne znam zašto ga nama spočitavaju

0
292

SDS zastupa svoje, a ne interese SNSD-a. Gdje god možemo da ih zamijenimo ili da budemo dio neke strukture, mi ćemo to uraditi. Uostalom, na izbore smo išli kako bismo ostvarili što veći broj glasova i to implementirali u postizbornom procesu.

Poručio je ovo u razgovoru za Vijesti.ba novoizabrani predsjednik SDS-a Mirko Šarović, govoreći o mogućem formiranju nove parlamentarne većine na nivou BiH, zbog čega su SDS i on lično u posljednje vrijeme na meti kritika zvaničnika SNSD-a.

– SNSD osam mjeseci pregovara o formiranju vlasti, doduše bezuspješno. Ne znam zašto su digli dreku! Mi razgovaramo na bazi njihovog neuspjeha. Ne mogu da se dogovore, nema tu hemije. Sada bismo mi trebali da se zaledimo i da ništa ne radimo?! Ne pada nam na pamet – istakao je Šarović, koji je i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Šarović ističe da ga ne interesuje šta SNSD radi.

– SNSD vodi voju politiku i bori se za svoje interese, što je za mene sasvim u redu. Naravno, kada budu mogli – neka formiraju vlast. Nemam ništa protiv. Ne znam zašto brinu o tome šta mi radimo – pita Šarović.

Ni SDS, dodaje, nije rekao da će formirati vlast.

– Mi ćemo razgovarati sa drugim političkim opcijama da vidimo šta se može učiniti i da li mi možemo dati doprinos. Koliko ćemo – žargonski rečeno – dobaciti, to ćemo da vidimo. Ne tvrdim da ćemo biti ovo ili ono – navodi Šarović, te dodaje da ga “teorije zavjere” ne zanimaju.

Komentarišući činjenicu da SNSD osporava izborni legitimitet SDS-u, Šarović podsjeća da izborni rezultat stranke na čijem je čelu nije “slab koliko se želi predstaviti”.

– Mi smo zajedno sa PDP-om osvojili 260.000 glasova na oktobarskim izborima, a SNSD je osvojio 270.000. Osvojili smo pet poslaničkih mjesta, što nije malo. Nismo mi neko ko je marginalizovan – ističe Šarović.

Ima, kaže, i drugih arugmenata.

– Prije više od deset godina, SDS je imao 39 poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a SNSD dva poslanika. Ali, to im nije smetalo da formiranju Vladu Republike Srspke. Rekli su da je to legitimno, jer su formirali većinu. Dakle, sa dva poslanika su to uspjeli i tada nisu govorili da to njima ne pripada. Uvijek morate imati iste aršine kada govorite o principijelnosti i volji naroda – rekao je Šarović.

Osvrnuo se i na tvrdnju SNSD-ovih zvaničnika da zajedno sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem i dijelom međunarodne zajednice modelira formiranje vlasti bez SNSD-a.

– Pa ne pregovaram ja sa Bakirom Izetbegovićem osam mjeseci! SNSD pregovara, samo nisu uspjeli. Ne znam zašto ga nama spočitavaju. Uostalom, s njim su bili 13 godina i imaju duži staž nego mi. Uostalom, ja Izetbegovića ne molim i ne cvilim da uđem u Savjet ministara, kao što to rade neki drugi – kaže Šarović.

(RTRS)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here