Sastanak Bukvića i Кondića sa gostima iz Poljske

0
211

U subotu je u  kabinetu predsjednika Skupštine opštine upriličen sastanak predsjednika Mirka Bukvića i potpredsjednika Skupštine Milorada Кondića sa cijenjenim gostima iz Poljske, na čelu sa Halinom (Halina Waniek) predsjednicom Udruženja reemigranata iz Bosne, njihovih potomaka i prijatelja iz pobratimljene opštine Boleslavjec.

✅Gosti iz Poljske (grupa od 50 turista) su odsjeli u Banji Кulaši, borave na području opštine Prnjavor do 16.08., gdje obilaze groblja i ostale istorijske znamenitosti opštine Prnjavor i susjednih opština i sela u kojima su njihovi pretci živjeli (Кalenderovci, Detlak, Srđevići, Stari Martinac, Devetinu itd.).

 

✅Sastanku je prisustvovao odbornik nacionalnih manjina Branko Deket, koji je kao dugogodišnji saradnik ispred nacionalnih manjina ostavio pozitivan utisak na naše goste i sam je zaslužan što je ovaj sastanak održan.

✅Halina je izrazila veliko zadovoljstvo prijemom kod predsjednika, te naglasila da uvijek rado dolaze u Bosnu i u Prnjavor,jer je to njihova druga domovina i tu su grobovi njihovih predaka.

✅Na sastanku je bilo riječi o projektu razmjene mladih ljudi, gdje bi omladina i djeca iz Prnjavora išla u Poljsku, kao i djeca iz Boleslavjeca iz Poljske došli u posjetu Prnjavoru (što je i bilo u par navrata), čime bi i naredne generacije učvrstili vezu i upoznale prijatelje iz pobratimljenih opština.

 

✅Iskazana je želja Udruženja, ukoliko postoji mogućnost da se dodjeli neka opštinska prostorija koja bi bila svojevrstan poljski muzej, gdje bi izložili svoje eksponate i prikazali svoju kulturu o kojoj imaju mnogo šta reći (možda čak u okviru Zavičajnog muzeja).

✅Jedan od prijedloga jeste i da se u Prljavoru napravi svojevrsno obilježje (tabla, spomenik i sl) pobratimljenih gradova, kako bi buduće generacije prnjavorske a i djece iz Boleslavjeca još više uvažavale pobratimljene gradove. Nadamo se da će se u narednom periodu neki od ovih prijedloga realizovati.

Mirko Bukvić Fb

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here