Sastanak delegacija Velike Britanije i BiH: Olakšati vizni režim

0
766

Članovi parlamentarnih delegacija BiH i Velike Britanije u Interparlamentarnoj uniji razgovarali su danas u Sarajevu o olakšavanju viznog režima i poboljšanju svih oblika ekonomske i privredne saradnje između dvije zemlje.

Predsjedavajući delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Interparlamentarnoj uniji Nenad Lalić istakao je da je Velika Britanija značajan spoljnotrgovinski i politički partner BiH.

“Razgovarali smo u unapređenju svih oblika ekonomske i privredne saradnje i poboljšanju viznog režima između dvije zemlje s obzirom na to da Velika Britanije nije potpisnica Šengenskog sporazuma. Bilo je riječi o smanjenju deficita BiH u spoljnotrgovinskoj razmjeni sa Velikom Britanijom”, rekao je Lalić na konferenciji za novinare nakon sastanka dvije parlamentarne delegacije.

On je zahvalio za svaku vrstu pomoći Velike Britanije BiH.

Predsjedavajući parlamentarne delegacije Velike Britanije u Interparlamentarnoj uniji Najdžel Evans naveo je da je razgovarano o olakšavanju viznog režima između dvije zemlje.

“BiH je tradicionalno veliki magnet za turiste iz Velike Britanije. Isto tako se nadam da vizne poteškoće neće onemogućavati turiste iz BiH da posjete Veliku Britaniju”, istakao je Evans.

Kada je riječ o ekonomskoj saradnji, on je izjavio da će Velika Britanija, nakon izlaska iz EU, prvi put moći da samostalno potpisuje trgovinske sporazume sa zemljama van EU i da je jedna od njih i BiH.

Prema njegovim riječima, razgovarano je i o povećanju saradnje u turizmu, metalskoj industriji i poljoprivredi.

On je naglasio da je Velika Britanija i dalje zainteresovana za BiH i region, te da će o svemu što čuju prilikom razgovora sa najvišim zvaničnicima u Sarajevu, Banjaluci i Mostaru obavijestiti vladu Tereze Mej.

Evans je najavio da će Velika Britanija u septembru u Londonu biti domaćin konferencije na parlamentarnom nivou na kojoj će učestvovati i delegacija Parlamentarne skupštine BiH.

 

(Srna)

PODIJELI