Sastanak u Prnjavoru: Mljekari RS traže veću otkupnu cijenu mlijeku

0
294

U Prnjavoru je održan sastanak Udruženja poljoprivrednih proizvođača mljekara Republike Srpske na kojem su iznijeli stav da se traži povećanje otkupne cijene mlijeka u iznosu od 0,10 feninga. Za sutra su najavili i sastanak sa ministarstvom poljoprivrede a u pregovorima su i sa otkupljivačem, mljekarom iz Kozarske Dubice.

Mljekari Republike Srpske koji su bili na sastanku Udruženja u Prnjavoru predlažu da im dodatnih 0,05 feninga po litri isplati mljekara Kozarska Dubica, sa kojom sarađuje većina proizvođača u zapadnom dijelu Republike Srpske, dok 0,05 feninga traže dodatni podsticaj od resornog ministarstva.

Ljuban Baltić mljekar iz Prijedora ima farmu od 40 muznih grla i još toliko junica i teladi i trenutnu dnevnu proizvodnju mlijeka od 500 litara. On kaže da su mljekari nezadovoljni sa trenutnom otkupnom cijenom i da su tražili povećanje cijene otkupa za 0,10 feninga dok im je mljekara ponudila cijenu veću za 0,02 feninga po litri.

I Goran Erceg iz Gradiške mljekarstvom se bavi unazad 20 godina i ima farmu od preko 40 grla dok je trenutno u muži nešto više od dvadesetak s tim da je dnevna proizvodnja takođe do 500 litara. Dodaje da se ni on ne slaže sa ponudom Dubičke mljekare o povećanju otkupne cijene za 0,02 feninga i napominje da je njihov zahtjev 0,05 feninga od mljekare i isto toliko od ministarstva.

Erceg dodaje i da su neki od proizvođača mlijeka zbog bolje ponude već prešli da snabdijevaju druge mljekare što po njemu nije dobro i nada se pozitivnom ishodu daljih pregovora kako sa mljekarom iz Kozarske Dubice tako i sa resornim ministarstvom sa kojim se predstavnici mljekara sastaju već sutra.

TV K3

PODIJELI