Sava ne prestaje da prijeti domaćinstvima

0
757

Rijeka Sava ne prestaje da prijeti domaćinstvima. Dramatično je u selima između Gradiške i Kozarske Dubice gdje je Sava podivljala, a gotovo sve kuće sa desne strane puta iz pravca Gradiške u Donjoj Vrbaškoj, Bistrici i Gašnici, poplavljene.

Na području Gradiške, premašen je rekord iz 1947. godine. Vodostaj Save sinoć je iznosio je 877 centimetara, što je 147 iznad kote vanredne odbrane od poplava.

SAVA5

Rijeka Sava u Srpcu kotu vanredne odbrane od poplava premašila je za 49 centimetara, i vodostaj je sinoć bio 989 centimetara.

Poplavljena području u opštini Srbac, juče je posjetila i prdsjednica Vlade Željka Cvijanović koja je najavila izradu programa podrške najugroženijim opštinama.

SAVA4

U selima Vrbaška, Bistrica i Gašnica, uz magistralni put Gradiška-Kozarska Dubica, voda je ušla u desetak kuća, a zaplavljena su dvorišta i pomoćni objekti dvadeset domaćinstava.

Saobraćaj na magistralnom putu Gradiška-Kozarska Dubica je u prekidu u mjestu Gašnica.

SAVA3

Nasip ugrožen klizištem u Kozarskoj Dubici na vrijeme je saniran i izdržao je nalet nabujale Moštanice. U ovoj opštini ukinuta je odluka o vanrednom stanju.

Vodostaj Sane u Prijedoru opada, ali klizišta i dalje prijete. Slično je i u Kostajnici, gdje je aktivno šest klizišta.

SAVA2

U Јasenovcu, u susjednoj Hrvatskoj, oboren je rekord, a očekuje se i dodatni porast vodostaja. Voda je počela da ulazi u domaćinstva, a nasip u blizini Јasenovca je popustio.

(RTRS)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here