Savčić: Postojanje Srpske – jedini garant opstanka i slobode Srba

0
426

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić izjavio je da je postojanje Republike Srpske jedini garant opstanka i slobode srpskog naroda na ovim prostorima.

– Šta bi mi Srbi bili u BiH da nemamo svoju Republiku Srpsku i ovoliki stepen autonomije, kao i ovolike mehanizme na nivou zajedničkih institucija BiH kojima možemo da odbranimo i zaštitimo svoju ravnopravnost na nivou BiH – rekao je Savčić Srni, povodom obilježavanja 9. januara – Dana Republike Srpske.

On je rekao da se u posljednje vrijeme kada je riječ o Dejtonskom sporazumu samo govori da je taj sporazum zaustavio rat, a niko ne govori zašto je počeo rat.

– Rat u BiH je počeo zbog majorizacije srpskog naroda i preglasavanja od druga dva naroda. Srpski narod i njegovi izabrani predstavnici u tadašnjim institucijama BiH nisu imali nijedan mehanizam na raspolaganju da se zaštite, osim onog kojeg su donijeli 9. januara proglašenjem Republike Srpske – istakao je Savčić.

Predsjednik BORS-a je podsjetio da su Srbi tada prihvatili sve samo da ne dođe do rata u BiH – Lisabonski sporazum da ne ostanu u SFRЈ i da ostanu u BiH.

Savčić je rekao da u posljednje vrijeme ima mnogo inicijativa, prijedloga i pokušaja za promjenu Ustava BiH, za neki “Dejton dva”, ističući da je sve to usmjereno da srpski narod nema status državotvornog i konstitutivnog naroda u BiH, odnosno naroda koji može sam odlučivati o svojoj sudbini.

– Krajnje je vrijeme da se srpski narod `opameti`, uozbilji i okrene prema sebi, da gradimo naše demokratske institucije, da ekonomski gradimo i jačamo Republčiku Srpsku, da spriječimo korupciju i kriminal – poručio je Savčić.

Savčić je rekao da “srpsko rukovodstvo ne smije izdati srpski narod, bez obzira o kojem rukovodstvu je riječ i u bilo koje vrijeme”.

– Mora se voditi pametna i odgovorna politika koja je usmjerena na jačanje Republike Srpske na unutrašnjem planu, a na spoljnom planu traženje pravih saveznika sa kojima bi se mogli rješavati veliki problemi na prostoru BiH – istakao je Savčić.

On je rekao da se srpski narod mora, prije svega, okrenuti sam sebi i da ne smije biti naivan, kao što je bio često puta u prošlosti.

– Nismo ozbiljno shvatili namjere, prijetnje i aktivnosti koje su se odvijale, a bile su usmjerene na rušenje tadašnje zajedničke države i stvaranje manjih država i naroda. Došli smo u situaciju da smo se oružjem morali boriti i braniti svoju slobodu i svoju teritoriju na kojoj smo živjeli – podsjetio je Savčić.

On je napomenuo da je Alija Izetbegović u “Islamskoj deklaraciji” govorio da “nema mira između muslimanske vjere i nemuslimanskih društvenih i političkih institucija”, a što u prevodu znači – samo islamska država.

– Na ovaj način bi postojala bošnjačka većina, a Srbi i Hrvati bi postali nacionalna manjina. Znamo kakav je status nacionalnih manjina u međunarodnom pravu i u praksi – rekao je Savčić.

Savčić je zaključio da se srpski narod i Republika Srpska nalaze pred velikim izazovima i prijetnjama, zbog čega se moraju pronaći adekvatni odgovori oslanjajući se na sopstvene snage i na podršku prijateljskih i savezničkih zemalja u svijetu.

Republika Srpska obilježava Dan Republike 9. januara jer je tog datuma 1992. godine osnovana pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Јugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali konstutitivni status.

/SRNA/

PODIJELI