Savez ratnih vojnih invalida-VRHOVAC: NEMA ODUSTAJANJA OD AKCIONOG PLANA ZAPOŠLJAVANJA

0
879

Savez ratnih vojnih invalida /RVI/ Republike Srpske neće odustati od akcionog plana zapošljavanja ratnih vojnih invalida čiji je cilj da u Srpskoj bude zaposlen što veći broj ovih ljudi, izjavio je predsjednik Saveza Dragan Vrhovac.

Vrhovac je rekao Srni da je akcionim planom Saveza, a što je i definisano zakonom, predviđeno da u javnim republičkim i lokalnim institucijama Srpske na 16 zaposlenih bude zaposleno jedno lice sa invaliditetom.

On je naveo da akcioni plan predviđa da jedan broj ratnih vojnih invalida bude zaposlen posredstvom Fonda za profesionalnu rehabilitaciju kod poslodavaca, kao i samozapošljavanje, odnosno da se za jedan broj njih obezbijedi ekonomska podrška za bavljenje poljoprivredom na selu.

Vrhovac je upozorio da ukoliko se bude čekalo dvije do pet godina sa zapošavanjem ratnih vojih invalida u Srpskoj neće biti potrebe za donošenjem akcionih planova jer neće imati koga zaposliti, s obzirom na to da onaj koji je sa 18 godina otišao u rat sada ima oko 50 godina života.

“Treba hitno nešto preduzeti da se u 2016. i 2017. godini u Srpskoj zaposli jedan broj ratnih vojnih invalida”, napomenuo je Vrhovac.

On je podsjetio da je Predsjedništvo Saveza ratnih vojnih invalida Republike Srpske 30. marta usvojilo akcioni plan zapošljavanja ratnih vojnih invalida, koji je dostavljen premijeru, Ministarstvu finansija i Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Vrhovac je rekao da je Savez dobio negativan odgovor iz resornog ministarstva koje “nije izrazilo razumijevanja da se uključi u njihov akcioni plan zapošljavanja ratnih vojnih invalida”.

“U dopisu resornog ministarstva sugerišu da možemo koristiti zapošljavanje posredstvom Fonda za profesionalnu rehabilitaciju, te po Programu Vlade Republike Srpske `Zajedno do posla`”, istakao je Vrhovac.

On je najavio da će Savez nakon vaskršnjih praznika zatražiti sastanak sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Željkom Cvijanović da bi se postigao dogovor o zapošljavanju što većeg broja ratnih vojnih invalida.

“Nadamo se da će nam predsjednik Vlade Republike Srpske dati podršku, kao što je činila i ranijih godina”, kaže Vrhovac. Srna.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here