Savez RVI Srpske: Ustavni sud BiH u službi bošnjačke politike

0
379

Savez ratnih vojnih invalida Republike Srpske ocijenio je da je oduka Ustavnog suda BiH u vezi sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu neustavna i usmjerena na destabilizaciju i rušenje Srpske.

– Danas je na meti poljoprivredno zemljište, a sutra šuma, rijeke i druga prirodna i privredna bogatstva Srpske. To je sračunata namjera bošnjačke politike podržana od sudija u Ustavnom sudu BiH koji su se kao i uvijek do sada stavili u službu bošnjačke politike – saopšteno je iz Saveza ratnih vojnih invalida.

Savez je dao punu podršku predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović, srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, predsjedniku Narodne skupštine Nedeljku Čubriloviću i drugim zvaničnicima iz Srpske koji su jednoglasno donijeli zaključak da predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH obustave rad na odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležniosti zajedničkih institucija sve dok ne bude usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH u kojem neće biti stranih sudija.

Iz Saveza ratnih vojnih invalida traže od srpskih poslanika u Narodnoj skupštini da na posebnoj sjednici budu jedinstveni o ovom pitanju i da zaključci u potpunosti budu sprovedeni.

– Predlažemo da narodni poslanici na posebnoj sjednici usvoje i odluku da prestane svaka saradnja i finansiranje Suda i Tužilaštva BiH, te da predstavnici Srpske ne učestvuju u radu tih pravosudnih institucija dok ne bude donesen zakon o Sudu i Tužilaštvu BiH koji bi obezbijedio pravedno suđenje svima koji su počinili ratni zločin, a ne kao do sada da se sudi samo Srbima – naglašava se u saopštenju.

Iz Saveza ratnih vojnih invalida Srpske istakli su da je svima jasna namjera Suda i Tužilaštva BiH, koji rade po nalogu i instrukcijama političara iz bošnjačkog naroda, da Srbima bude nametnuta kolektivna odgovornost za ratne zločine, navodeći da to treba što prije zaustaviti.

Ustavni sud BiH donio je odluku prema kojoj je Ustavu BiH suprotan član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu Srpske kojim je propisano da poljoprivredno zemljište koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed Srpske.
Narodna skupština Republike Srpske lani je usvojila Zakon o poljoprivrednom zemljištu, kojim je definisano da je državno poljoprivredno zemljište svojina Srpske.

Najviši zvaničnici Srpske na sastanku održanom 12. februara zaključili su da predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH obustave rad na odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležniosti zajedničkih organa BiH dok ne bude usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija.

/Srna/

PODIJELI