Savjet bezbjednosti UN danas raspravlja o situaciji u BiH

0
77

Savjet bezbjednosti UN održaće danas polugodišnju diskusiju o stanju u BiH, a očekuje se i da bude produžena misija Altea.

Tokom sjednice trebalo bi da bude razmotren posljednji izvještaj OHR-a, navodi se na sajtu Savjeta bezbjednosti.

Savjet bezbjednosti UN trebalo bi da glasa o produžetku misije Altea kojoj mandat ističe 5. novembra.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je juče da u Savjetu bezbjednosti UN neće biti usvojen izvještaj Kristijana Šmita o situaciji u BiH i ocijenio da je riječ o progandnom pamfletu koji je napisan u korist muslimana, a vrvi od izmišljotina, podmetanja krivice i nedorečenosti.

“Ono što je napisao u izvještaju aposlutno ga diskfalifikuje u bilo kakvom razgovoru, pa taman ga u Savjetu bezbjednosti UN i imenovali za visokog predstavnika”, rekao je Dodik.

Kada je riječ o misiju Altea u BiH, Dodik je ranije rekao da on i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dijele stav da joj treba produžiti mandat.

Za sjednicu Savjeta bezbjednosti Vlada Republike Srpske uputila je 26. izvještaj u kojem se navodi da Srpska u potpunosti poštuje suverenitet, teritorijalni integritet i ustavni poredak BiH, ali i da insistira da drugi u BiH i u inostranstvu poštuju i sprovode slovo Dejtonskog sporazuma.

U Izvještaju koji je, u ime Srpske, kao potpisnice svih aneksa koji čine Dejtonski sporazum, generalnom sekretaru UN i zemljama članicama Savjeta bezbjednosti, uputio predsjednik Vlade Radovan Višković, Srpska ponovo potvrđuje svoju punu posvećenost Dejtonskom mirovnom sporazumu, uključujući Ustav BiH, kao i nastavku napretka BiH na putu regionalnih i evropskih integracija.

Izvještaj se odnosi na period maj-oktobar.

(Srna)

PODIJELI