Savjet bezbjednosti UN odbacio nacrt rezolucije; Kineski predstavnik: Šmit nema legitimitet

0
409

Savjet bezbjednosti UN-a je sa dva glasa “za” i 13 “uzdržanih” odbacio nacrt rezolucije Rusije i Kine kojom se traži ukidanje Kanclerije visokog predstavnika u BiH.

Ruski predstavnik Dimitrij Poljanski primio je ovu odluku sa žaljenjem i zamolio da se ne prave dalji destruktivni koraci.

On je rekao da Rusija ozbiljno shvata svoju odgovornost nakon rata u BiH i da je ubijeđena da je cilj mira i ekonomske stabilnosti moguće samo uz Dejtonski sporazum, uz jednak status svih naroda u BiH, kao i njenim teritorijalnim integritetom i suverenitetom.

Predstavnik Kine u Savjetu bezbjednosti Geng Šuang je istakao da imenovanje Kristijana Šmita za visokog predstavnika u BiH nema legitimtet.

Naglasio je da ne postoji stvarna potreba za visokim predstavnikom u BiH, jer se time dovodi u pitanje suverenitet i integritet BiH.

SAD su uvjerene da će Kristijan Šmit preuzeti funkciju visokog predstavnika u BiH 1. avgusta, izjavio je američki ambasador u UN Ričard Mils nakon glasanja o ukidanju mandata visokog predstavnika u BiH.

On smatra da nije potrebna podrška Savjeta bezbjednosti UN za imenovanje visokog predstavnika u BiH.

Podsjećamo, u nacrtu rezolucije, u koji je uvid imala agencija AP, navodi se da ovlaštenja koja su data visokom predstavniku na konferenciji za sprovođenje Dejtonskog sporazuma 1997. godine više nisu potrebna zbog napretka koje su postigle strane u BiH.

U nacrtu se podržava imenovanje visokog predstavnika Kristijana Šmita do 31. jula naredne godine, kada bi bila zatvorena Kancelarija visokog predstavnika.

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira u BiH 27. maja imenovali su Šmita za novog visokog predstavnika, a Rusija se nije saglasila sa ovom odlukom, niti je o tome glasao Savjet bezbjednosti UN.

Šmit bi trebalo da 1. avgusta preuzime funkciju nakon ostavke Valentina Incka koji je tu dužnost obavljao 12 godina.

/RTRS/

PODIJELI