Savjet ministara danas bi trebalo da deblokira 330 miliona evra od MMF-a

0
439

Na današnjoj sjednici Savjeta ministara BiH trebalo bi biti deblokirano 330 miliona evra kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), potvrdio je za portal Kliks predsjedavajući Savjeta Zoran Tegeltija.

On je kazao da je juče prijedlog odluke proslijedio ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i da postoji izgleda šansa da će danas konačno biti postignut dogovor o raspodjeli novca koji duže od mjesec stoji u Centralnoj banci BiH.

– Odluka o preraspodjeli novca od kredita MMF-a je spremna. Usaglašena je juče i Bevanda ju je potpisao i danas će to biti realizovano – rekao je Tegeltija za “Nezavisne”.

MMF je još 23. aprila, nakon dogovora političkih lidera i nadležnih u BiH, Centralnoj banci doznačio oko 333 miliona evra po osnovu aranžmana brze finansijske pomoći za ublažavanje posljedica pandemije, ali taj novac nikada nije raspoređen.

Savjet ministara nekoliko puta od tada je pokušao da donese odluku kojom bi bila mogućena raspodjela ovog novca, ali do zastoja je došlo jer nije bilo dogovora čelnika SDA i HDZ-a BiH o podjeli novca u Federaciji.

Dogovor o raspodjeli nije postignut ni prošlog četvrtka na sjednici Upravnog odbora Centralne banke BiH jer je guverner Centralne banke BiH Senad Softić ostao pri svom stavu da neće da potpiše odluku o prebacivanju sredstava na entitetske podračune, dok ne dobije odluku Savjeta ministara.

Tegeltija kaže da je riječ o raspodjeli novca na način kako je napisano u Pismu namjere MMF-u, a to znači 62 odsto za Federaciju BiH (sa 10 kantona), 38 odsto za Republiku Srpsku s tim da će oba entiteta preusmjeriti po 0,5 odsto za Distrikt Brčko.
Prema tom dogovoru, koji su ranije postigli lideri SDA i HDZ-a Bakir Izetbegović i Dragan Čović, iznos koji je namijenjen za FBiH će biti podijeljen na način da će 50% dobiti federalni nivo, a preostalih 50% će biti podijeljeno po kantonima.

/Glas Srpske/

PODIJELI