Savjet ministara još nije našao tri miliona za “Bratoljuba”

0
258

Savjet ministara BiH još nije postupio po zaključku Predsjedništva BiH da se u roku od 30 dana obezbijedi tri miliona KM za dovršenje graničnog prelaza Bratunac – Ljubovija.

S obzirom na to da se ministri već duže od mjesec dana ne sastaju, pitanje je kada će i da li će Savjet ministara BiH u roku koji je postavljen uopšte ispoštovati zaključak Predsjedništva BiH.

Rok do kada bi Savjet ministara BiH trebalo da obezbijedi tri miliona KM ističe 20. septembra, a pitanje je odakle će se taj novac preusmjeriti na taj projekat s obzirom na to da je na snazi odluka o privremenom finansiranju i da je praktično budžet od prošle godine preslikan i na ovu.

“S obzirom na to da se zaključak Predsjedništva BiH odnosi na odluku Savjeta ministara, ne možemo dati nikakav komentar dok ovo tijelo ne bude razmatralo tu tačku i konačno odlučilo o tome. Ministarstvo finansija i trezora BiH postupiće u skladu sa zakonima i u okviru svojih nadležnosti”, rekli su nam u Ministarstvu finansija i trezora BiH.

U Savjetu ministara BiH ni juče nismo uspjeli saznati kada bi eventualno mogla biti održana nova sjednica s obzirom na to da se ministri nisu sastali duže od mjesec dana, tačnije, zadnju sjednicu održali su 5. avgusta ove godine, što je ubjedljivo najduže vrijeme bez sjednice u ovom mandatu.

U Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske rekli su nam juče da se nadaju da će Savjet ministara BiH, shodno odluci Predsjedništva BiH, obezbijediti dodatna sredstva kako bi se stvorili uslovi za potpisivanje ugovora s izabranim izvođačem radova za izgradnju zajedničkog graničnog prelaza u Bratuncu.

“Republika Srpske je ispunila sve svoje obaveze. Okončan je proces eksproprijacije zemljišta koje je bez naknade ustupljeno Upravi za indirektno oporezivanje za izgradnju graničnog prelaza, završena je izgradnja pristupnih puteva, koji su finansirani iz sredstava JP ‘Putevi RS'”, rekli su nam u Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske, dodajući da je izgradnja mosta “Bratoljub” pokrenuta na inicijativu privrednika iz regije Podrinje-Birač, te će njegovo puštanje u saobraćaj i izgradnja graničnog prelaza privredi donijeti značajne olakšice kroz brži protok robe i jeftiniji transport.

Podsjećanja radi, Savjet ministara BiH već je pripremio izmijenjenu odluku o odobravanju višegodišnjeg projekta izgradnje graničnog prelaza Bratunac – Ljubovija kojom se obezbjeđuje dodatnih tri miliona KM. Međutim, kako su nam rekli pojedinci u Savjetu ministara, upravo nepostojanje budžeta za ovu godinu koči usvajanje i realizaciju te odluke.

Početak gradnje graničnog prelaza na mostu između Bratunca i Ljubovije koči upravo nedostatak ova tri miliona KM s obzirom na to da Uprava za indirektno oporezivanje BiH, koja je nosilac ovog projekta, neće da potpiše ugovor s izvođačem radova dok god se ne obezbijedi sav novac.

“Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača još nije potpisana zbog nepostojanja ukupne finansijske konstrukcije potrebne za izgradnju graničnog prelaza. UIO u ovom trenutku ima obezbijeđen samo jedan dio od ukupno projektovane vrijednosti prelaza Bratunac – Ljubovija, koja iznosi 14,5 miliona KM”, rekli su nam još ranije u Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

Ana Brnabić, predsjednica Vlade Srbije, apelovala je ranije na vlast Bosne i Hercegovine da se otvori granični prelaz Bratunac – Ljubovija kako bi novoizgrađeni most na Drini između Bosne i Hercegovine i Srbije “Bratoljub”, završen prije dvije godine, konačno bio pušten u saobraćaj.

(Nezavisne)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here