Savjeti za auto-put

0
377
Iako je putovanje auto-putem statistički jedan od najsigurnijih načina putovanja automobilom, neophodno je biti oprezan zbog nepredviđenih okolnosti i nesavjesnih vozača.

Posljednjih nedjelja bili smo svedoci nekoliko udesa na auto-putevima gdje se zbog velikih brzina teško izbjegavaju tragične posljedice.

Evo nekoliko savjeta koji će pomoći da vam putovanje bude što bezbjednije:

Oprezno u tunelu

Uključite kratka svjetla i skinite sunčane naočare prije ulaska u tunel. Obratite pažnju na semafore i drugu saobraćajnu signalizaciju u tunelu.

Vozite dozvoljenom brzinom. Pratite oznake sigurnosnih uređaja u tunelu te mjesta kao što su izlaz za slučaj opasnosti i SOS telefoni.

Zaustavljajte se samo u slučaju krajnje potrebe i to na proširenjima.

Nevrijeme

Prije kretanja na put i za vrijeme vožnje, pratite prognozu vremena i informacije o stanju na putevima.

Pratite poruke na info-displejima o ograničenju saobraćaja na pojedinim dionicama auto-puteva i obavještenja o eventualnim obilascima.

Poštujete saobraćajnu signalizaciju koja upućuje na obilazak, jer ona će vas ponovo vratiti na auto-put i dalje prema željenom cilju.

Pri vožnji na dionici pod uticajem vjetra, strogo poštujete promjenljive svjetlosne znakove ograničenja brzine i držite sigurnosni razmak između vozila.

Vozilo u suprotnom smjeru

Prilikom uključivanja u vožnju auto-putem, u svim slučajevima (naplata, petlje, odmorišta), budite oprezni i pratite postavljenu saobraćajnu signalizaciju kako se i sami ne biste našli u suprotnom smjeru nekog dijela auto-puta.

Prilikom vožnje auto-putem, budite svjesni mogućnosti susreta s vozilom koje se kreće u suprotnom smjeru, stoga je preporučljivo da kod prestizanja, osim provjere vozila koja se kreću iza vas, provjerite i stanje u saobraćajnoj traci za prestizanje ispred vas.

Redovno pratite saobraćajne informacije o stanju na putevima, koje će vam dati pravovremena saznanja o eventualnom incidentu vožnje u suprotnom smjeru na auto-putu, te važne poruke i savjete za sigurnu vožnju.

Pridržavajte se obaveza i ograničenja putem svjetlosno promenjive signalizacije i poruka na informacionim portalima.

VAŽNO!

Ukoliko dobijete informaciju o kretanju vozila u suprotnom smjeru, na dijelu auto-puta na kojem se vi nalazite, smanjite brzinu vožnje na 40 km/h, te s povećanim oprezom nastavite vožnju u desnoj saobraćajnoj traci bez prestizanja uz uključena sva četiri pokazivača smjera. Zaustavite vozilo na prvom odmorištu uz auto-put i sačekajte informaciju o prestanku opasnosti.

Ako ste sami uočili vozilo koje se kreće u suprotnom smjeru na auto-putu, odmah dojavite informaciju policiji.

Tek kada dobijete informaciju da je incidentna situacija završila nastavite s normalnom vožnjom po auto-putu. Postupci u slučaju saobraćajne nesreće

Upalite sva četiri pokazivača smjera i uz povećan oprez zaustavite svoje vozilo u zaustavnoj traci na sigurnoj udaljenosti. Ugasite motor, ostanite pribrani i smireni.

Obucite sigurnosni reflektujući prsluk i osigurajte mjesto nesreće sigurnosnim trouglom, ako to već nije učinjeno. Odmah obavijestite policiju.

Ne pomjerajte povrijeđene osobe, osim ako su u neposrednoj opasnosti od požara ili eksplozije.

Povrijeđenim osobama u saobraćajnoj nesreći, u okviru svojih znanja i sposobnosti, pružite prvu pomoć. Ostanite na mjestu događaja do dolaska policije.

Pomoć na auto-putu

U slučaju kvara na vozilu, ako ne postoji mogućnost zaustavljanja na parkiralištu uz auto-put, zaustavite vozilo u zaustavnoj traci (ili SOS proširanju ili odmaralištu) neposredno uz rub kolovoza i uključite sva četiri pokazivača smjera.

Svi putnici neka napuste vozilo sa desne strane i udalje se od automobila i zaustavne trake. Nemojte stajati u zaustavnoj traci!

Obucite reflektujući prsluk i na propisanoj udaljenosti postavite sigurnosni trougao za obilježavanje zaustavljenog vozila (na auto-putu preporučljiva udaljenost je 100 metara).

Bez obzira da li imate neki vid pretplate ili ne, pozovite službu za pomoć na putu.

U slučaju da vozač zbog kvara na vozilu ne može da ukloniti kola sa auto-puta, za to će se postarati stručna služba. Držite odstojanje!!!

Vožnja na prekratkoj sigurnosnoj udaljenosti statistički je jedan od najčešćih uzroka saobraćajnih nesreća. Većina tog uzorka također je povezana s prebrzom vožnjom.

Prema saobraćajnim pravilima iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja (ZOBS), vozač je dužan da vozilo drži na takvoj udaljenosti od drugih vozila u saobraćaju da, s obzirom na brzinu kretanja vozila i druge okolnosti saobraćaja, ne izazove opasnost i ne ometa druge vozače.

Većina vozača vozi preblizu zbog nedostatka znanja o dužini zaustavnog puta svog vozila u odnosu na promene brzine i stanja kolovoza.

Kolika je bezbjedna udaljenost?

Za sigurnosnu udaljenost važi pravilo: vozač koji vozi za drugim vozilom u istoj saobraćajnoj traci, mora da vozi za njim na udaljenosti koja nije manja od udaljenosti koju pri toj brzini vožnje vozilo pređe za dvije sekunde, osim ako nije drugačije određeno saobraćajnim znakom.

Na mokrom kolovozu razmak je potrebno povećati na četiri sekunde, a u zimskim uslovima na minimalno 6-8 sekundi.

U idealnim vremenskim uslovima sigurnosna udaljenost od dvije sekunde pri pojedinoj brzini iznosi:

PODIJELI