SAVJETI ZA ONE KOJI RADE OD KUĆE Recite ne pidžami i ne obavljajte uporedo kućne poslove

0
657

Zbog pandemije COVID-19 mnogi poslodavci su odlučili drugačije organizovati svoj rad, pa je potez mnogih bio korištenje opcije rada od kuće.

Riječ je o mudroj odluci u periodu kada je izolacija i socijalna distanca prijeko potrebna, ne bi li se spriječilo širenje pandemije. Ipak, iako mnogi sanjaju o radu od kuće, organizacija i nije uvijek tako jednostavna, a sa portala Posao.ba daju nekoliko korisnih savjeta, kako posao od kuće učiniti produktivnijim i lakšim.

Prilagodite radni prostor

Dnevni boravak nije kancelarija i tu razliku znamo i sami. Nema ni kolega za pomoć pri rješavanju zadataka niti bildanja kancelarijske atmosfere. Ovdje je samodisciplina ključna stavka na koju posebno trebamo obratiti pažnju.

Pri tome vam može pomoći kreiranje radnog prostora, vaše lične mini kancelarije u vlastitom domu. Ako imate prostoriju koju možete pretvoriti u radnu sobu, svakako to učinite. Ukoliko nemate prostoriju za tako nešto, u dnevnom boravku kreirajte „poslovni“ kutak. To je mjesto na kojem ćete uvijek raditi, a ne na kauču ispred televizora.

Organizacija, organizacija, organizacija

– Složite satnicu kao da ste zaista ovoga jutra došli na posao. Sve sastanke, zadatke i generalno sve što radite, složite u pravom vremenu i toga se pridržavajte. Ukoliko planirate raditi osam sati na dan, razdijelite posao tako da četiri sata radite ujutro, i četiri sata predveče. Vrijeme između organizujte kao svoju pauzu, ili ostale obaveze koje svi imamo ovih dana izolacije.

– E-mail – najveću produktivnost ostvarujete kada svoju poštu provjeravate nekoliko puta na dan, umjesto svakih nekoliko minuta
– to-do lista – dnevne i sedmične obaveze smjestite u to do listu, uz određivanje prioriteta, što je kod rada od kuće najbitnije

– Porodica – uz dobru organizaciju, rad od kuće i trenutna situacija daju nam priliku za više kvalitetnog vremena sa našim najbližim. Ali, pazite da održite važnost vašeg radnog vremena i kod kuće, kako bi i vaši ukućani poštovali isti.

Recite ne pidžami

Znamo da je ovo možda svima najteže – biti kod kuće a ne biti u najudobnijoj mogućoj stvari na planeti, svemogućoj pidžami. Ipak, previše ležerna odjeća podstiče osjećaj da smo jednostavno kući, bez nekih obaveza, a ne da radimo od kuće. Zato kreirajte osjećaj kao da ste zaista na poslu, obucite se ležernije, ne morate baš odijelo. Tako ćete se osjećati poslovnije i fokusiranije na poslovne zadatke.

Odredite vrijeme za pauzu

Kao što ćete se pridržavati pravog poslovnog rasporeda, tako trebate utvrditi i vrijeme za pravu pauzu za ručak, da se odmorite i povratite snagu za nastavak posla uz pojačanu produktivnost. Naravno, mislimo na male pauze poput ispijanja tople kafe, odlazak do toaleta, protezanje i pregledavanje najaktuelnijih vijesti.

Ovo je jako bitno – ne radite uporedo kućne poslove

Već danima mso u izolaciji i kuće su nam prečiste, pospremljene, sve nešto raduckamo okolo. Milion je još poslića koje biste mogli obaviti dok ste kod kuće – ali nemojte, jer ste na poslu. Ako tokom radnog vremena izbrišete granice između poslovnih i kućnih zadataka, brzo ćete se zateći u haosu. Razgraničite radno vrijeme i slobodno vrijeme. Stići ćemo sve.

/Srpskainfo/

PODIJELI