Savjetnici rješavaju prijave seksualnog uznemiravanja u institucijama BiH

0
251

Gotovo sve institucije na nivou BiH i ministarstva u Savjetu ministara imenovali su savjetnike za prevenciju uznemiravanja na osnovu pola i seksualnog uznemiravanja na radom mjestu, a nisu rijetki rukovodioci koji su imenovali i više od jednog savjetnika.

“Uloga tih savjetnika je da budu prva kontakt tačka kada neko smatra da je seksualno ugrožavan na radnom mjestu. Tada savjetnik odlučuje ima li ili nema elemenata za pokretanje postupka itd. Imenovanje tih savjetnika vjerovatno je obaveza proistekla iz evropskih standarda”, rekao je za “Nezavisne” Neven Akšamija, direktor Agencije za državnu službu BiH, koja ima obavezu povremene edukacije tih savjetnika, takođe po zaključku Savjeta ministara BiH.

Uglavnom, savjetnici za prevenciju uznemiravanja na osnovu pola i seksualnog uznemiravanja imenovani su iz reda državnih službenika, a zavisno od institucije do institucije neki su i plaćeni za “dodatni posao” koji obavljaju.

“Zavisi od institucije. Nekima je samo uz posao koji rade dodano u opis posla i to u vezi sa seksualnim uznemiravanjem, a nekima se mjesečno daje stimuliacija na platu, ali to su uglavnom simbolična sredstva”, ispričao je izvor “Nezavisnih” blizak Savjetu ministara BiH.

O savjetnicima za prevenciju uznemiravanja na osnovu pola i seksulanog uznemiravanja na radnom mjestu biće riječi i na današnjoj sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH s obzirom na to da se nekoliko poslaničkih pitanja odnosilo na njihova imenovanja.

Iz odgovora na poslanička pitanja može se zaključiti da su manje-više sve institucije imenovale savjetnike, ali i donijele odluke o politici nulte tolerancije prema djelima seksualnog uznemiravanja i uznemiravanja na osnovu pola.

U pojedinim institucijama, kao što je Agencija za rad i zapošljavanje, imenovana su čak dva savjetnika, isto kao i u SIPA, dok ima institucija, kao što je Arhiv BiH, koje su imenovale savjetnika, ali i zamjenika savjetnika.

Centralna banka BiH u svom odgovoru navodi da je otišla čak i dalje od imenovanja savjetnika za prevenciju uznemiravanja na osnovu pola i seksualnog uznemiravanja na radom mjestu tako što su uveli potpuno novu funkciju i sistematizivali radno mjesto “compilance”, čija je uloga praćenje usklađenosti poslovanja.

Inače, na ove pozicije savjetnika uglavnom su imenovani radnici koji već rade u toj instituciju, a obavezu njihovog imenovanja i uvođenja te “funkcije” propisao je Savjet ministara BiH u oktobru 2019. godine. Tada su ministri na vanrednoj telefonskoj sjednici razmatrali informaciju o mehanizmima za efikasnu prevenciju i zaštitu od uznemiravanja na osnovu spola i seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu u institucijama BiH, s vodičem za preduzimanje efikasnih mjera za sprečavanje uznemiravanja na osnovu pola i seksualnog uznemiravanja na radom mjestu u institucijama BiH. Na toj sjednici usvojeni su i određeni zaključci, između ostalog i zaključak kojim se zadužuju sva ministarstva i samostalne upravne organizacije da do kraja 2020. godine imenuju savjetnike za prevenciju uznemiravanja na osnovu pola i seksualnog uznemiravanja na radom mjestu, a savjetnika imenuje rukovodilac institucije.

/Nezavisne/

PODIJELI