Savremena tehnologija u školskim učionicama

0
321
ПРЊАВОР, 18. ОКТОБРА /СРНА/ - У Основној школи "Никола Тесла" у Прњавору данас је озваничен завршетак друге фазе пројекта "Школе за 21. вијек на западном Балкану" у који је укључено 15 основних школа у Републици Српској, а 150 наставника је завршило потребну обуку.

U Osnovnoj školi “Nikola Tesla” u Prnjavoru danas je ozvaničen završetak druge faze projekta “Škole za 21. vijek na zapadnom Balkanu” u koji je uključeno 15 osnovnih škola u Republici Srpskoj, a 150 nastavnika je završilo potrebnu obuku.

Predstavnik Britanskog savjeta u BiH Emir Omeragić kaže da ovaj savjet zajedno sa partnerima – ministarstvima obrazovanja u regionu zapadnog Balkana i školama, radi na promociji kritičkog razmišljanja, vještina rješavanja problema i digitalne pismenosti.

“Mikrobit je dio ovog programa. U 21. vijeku programiranje sve više interesuje djecu, ali je za neke učenike programiranje bauk zbog čega smo odlučili da, uz upotrebu mikrobit uređaja, pokušamo djeci približiti kodiranje, odnosno programiranje”, rekao je Omeragić.

On kaže da je ideja da mikrobit ne koriste samo nastavnici informatike i tehničkog vaspitanja nego i nastavnici u predmetima kao što su biologija, hemija, srpski jezik, ali i svim ostalim nastavnim predmetima.

Nastavnik informatike u Osnovnoj školi “Nikola Tesla” u Prnjavoru Saša Arsenić rekao je da su svi nastavnici, ali i učenici ove škole sa oduševljenjem prihvatili projekat.

“U proteklih mjesec najviše smo radili na prezentaciji. Učenici sve više pokazuju interesovanje za ovaj projekat jer je riječ o zabavnom načinu sticanja vještina kodiranja od najranijeg uzrasta”, izjavio je Arsenić.

On kaže da je od ogromnog značaja da se prate savremeni tokovi, upotreba digitalnih tehnologija u nastavnim i vannastavnim aktivnostima, odnosno da se razvijaju vještine za 21. vijek – digitalna pismenost, kritičko razmišljanje i vještina kodiranja.

Učenici robotičke sekcije, koju vodi nastavnik Petar Babić, izveli su vježbu praktične primjene mikrobita u kombinaciji sa robotima.

Britanski savjet sprovodi projekat “Škole za 21. vijek” kao regionalni program podrške razvoju kapaciteta škola u zemljama zapadnog Balkana kako bi se učenicima omogućilo da steknu vještine od suštinskog značaja za ostvarivanje pozitivnog doprinosa kulturi i privredi 21. vijeka.

SRNA

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here