Saznajemo koja će grla činiti elitnu Konjičku jedinicu SAJ RS

0
457

Elitnu Konjičku jedinicu Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) policije Republike Srpske činiće rasni lipicaneri iz štala Ergele „Vučijak“, sa istoimenog brda iznad Prnjavora.

Za početak, već ovih dana stručnjaci iz Srbije izabraće prvih sedam konja u konkurenciji njih 110, koliko ih broji ova ergela u vlasništvu Vlade Srpske.

Ovo je za naš portal potvrdio, te otkriva i druge detalje, čelni čovjek prnjavorske opštine Darko Tomaš, koji se tim povodom, sa ministrima policije i poljoprivrede, Draganom Lukačem i Borisom Pašačićem, našao na prnjavorskoj ergeli. Bez prisustva javnosti.

– Zahvalni smo ministru Lukaču i MUP-u Srpske što se, recimo, umjesto za kupovinu iz inostranstva i već dresiranih konja, opredijelio za grla sa naše ergele. To će, svakako, doprinijeti njenom još većem imidžu. Stručnjaci iz MUP-a Srbije odabraće prvih sedam grla, od ukupno predviđenih deset, za dresuru, kao i obuku jahača buduće Konjičke jedinice SAJ, po uzoru na srbijansku – kaže za naš portal načelnik Tomaš.

Ministar Lukač je ranije najavio „velika pojačanja“ u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srpske, uz nedavno promovisanih 100 novih vozila, i desetak konja u sastavu SAJ, koji će sem prigodnog paradiranja biti obučeni i za „čuvanje“ javnog reda i mira.

Tako će policajci na ovim plemenitim životinjama patrolirati, kao i biti angažovani na sportskim i drugim manifestacijama, što će predstavljati i svojevrsnu atrakciju viđenu u mnogim prestonicama i većim svjetskim gradovima.

Odabrani lipicaneri sa Vučijaka biće prebačeni i smješteni u rekonstruisane i adaptirane hangare u objektu za smještaj konja u kompleksu Centra za obuku u Zalužanima, nadomak Banjaluke.

POMOĆ ERGELI I DVA NOVA VOZILA

Posjetu ministara Lukača i Pašalića prnjavorskoj ergeli načelnik Tomaš je, kaže, iskoristio i da utanači dragocjenu pomoć ta dva ministarstva, kako samoj ergeli tako i ovdašnjoj policijskoj stanici.

– Osim poboljšanja statusa grla, riječ je i o rekonstrukciji postojećih ili podizanja novih objekata na ergeli. Istovremeno sa ministrom Lukačem sam ugovorio da naša Policijska stanica, osim nove putničke „škode oktavije“, dobije i još jedno terensko vozilo, neophodno za operativni i efikasniji rad – kaže Tomaš.

Ninko Đurić – mojprnjavor.info

PODIJELI