SDA: Tegeltija se ponaša bahato

0
1244

“

U najmanju ruku je licemjerno od Tegeltije da ovako reaguje na potpuno legitiman zahtjev da predsjednik Suda BiH treba da bude Bošnjak, dok istovremeno svojom šutnjom odobrava najave predsjednika RS o održavanju referenduma u RS o pravosuđu BiH, odluku Vlade RS i NS RS o prekidu saradnje sa državnim pravosudnim institucijama, odbijanje RS da sprovede odluke Ustavnog suda BiH, kao i pravosnažnu odluku Suda BiH o knjiženju vojne imovine u Han Pijesku.

Ne reaguje Tegeltija ni na otvorene prijetnje HDZ BiH da će biti ukinuto finansiranje Opštinskog suda u Čitluku ukoliko VSTS ne izmijeni svoju nedavnu odluku o imenovanju sutkinja iz reda bošnjačkog i srpskog naroda u ovaj sud.

 Ne smeta mu ni to što se predsjednik HDZ BiH HNK Ljubo Bešlić prije nekoliko dana obratio Visokom predstavniku u BiH s upozorenjem ‘kako neće biti tolerisano pravno nasilje od VSTS-a”, navodi se u saopštenju SDA.

Iz SDA dodaju da je za Tegeltiju očito sasvim prihvatljivo da zvaničnici HDZ BiH otvoreno ucjenjuju VSTS ili da zvaničnici RS otvoreno prijete ukidanjem državnih pravosudnih institucija, pri tome kršeći ili odbijajući da sprovode njihove pravosnažne odluke.

“Nije mu, međutim, prihvatljivo što SDA sasvim legitimno traži da se prilikom izbora novog predsjednika Suda BiH poštuju odredbe Zakona o VSTS koje obavezuju da se, prilikom imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija, mora osigurati proporcionalna zastupljenost konstitutivnih naroda.

 Način na koji se provodi aktuelni postupak izbora novog predsjednika Suda BiH je najeklatantniji primjer krajnje netransparentne i sumnjive kadrovske politike VSTS-a čiji kreator i predvodnik je upravo Tegeltija, a koja polako ali sigurno urušava temelje bh. pravosuđa, odnosno kredibiltet, stručnost i nepristrasnost nosilaca pravosudnih funkcija, te povjerenje građana u pravosudne institucije. Imajući u vidu da se radi o jednoj od najvažnijih pozicija u bh. pravosuđu, postupak izbora predsjednika Suda BiH mora biti potpuno transparentan, bh. javnost mora imati puni uvid u detaljne biografije svih kandidata, kao i u kriterije na bazi kojih VSTS vrši rangiranje kandidata za ovu poziciju. Nasuprot tome, bez ikakvog objektivnog razloga, Tegeltija provodi postupak izbora novog predsjednika Suda na brzoplet, neodgovoran i netransparentan način, što proizvodi osnovanu sumnju da se iza svega krije neki zlonamjerni politički dogovor koji će, po ko zna koji put, rezultovati izborom nekog podobnog a ne nekog ko je najiskusniji, najstručniji, najsposobniji i nesporno ima najviši stepen moralnog ugleda, nepristrasnosti i profesionalnog integriteta” stoji u saopštenju.

Stoga SDA poziva Tegeltiju da bh. javnosti obrazloži zašto se postupak izbora predsjednika Suda BiH vodi na ovakav neprihvatljiv način, odnosno šta su precizno kriteriji kojima se VSTS vodi pri rangiranju kandidata i donošenju odluke o imenovanju nosioca ovako važne pravosudne pozicije.

“Pozivamo ga takođe da građanima Bosne i Hercegovine kaže da li su stavovi koje iznosi u svojim javnim nastupima njegovi lični stavovi ili stavovi VSTS-a. Pozivamo sve druge članove VSTS-a da se jasno odrede u odnosu na Tegeltijine bahate postupke i istupe, jer ukoliko svojom šutnjom nastave da odobravaju ovakve postupke i u konačnici se priklone Tegeltijinoj samovolji, onda i oni moraju da snose odgovornost”, stoji na kraju saopštenja.

PODIJELI