Sefer Halilović: Ako bude referenduma, neće biti RS VIDEO

0
1059

General i načelnik ratnog štaba Armije BiH Sefer Halilović zaprijetio je nestajanjem Republike Srpske ako referendum u RS bude sproveden.

On tvrdi da će to značiti “raspakivanje” Dejtonskog mirovnog sporazuma i stupanje na snagu Ustava BiH.

“Nikome ne prijetimo, ali nikome nećemo dopustiti da odnese i dio BiH bez belaja”, rekao je Halilović, koji je gostujući na TV1 o referendumu o Danu Reublike u RS govorio kao o referendumu o secesiji.

Halilović, naime, tumači da će sprovođenjem referenduma u RS nastupiti “raspakivanje” Dejtonskog mirovnog sporazuma i vraćanje Ustava Republike BiH.

On je, kako su prenijele  “Nezavisne novine”, zapretio sukobom u kojem će, kako je rekao, RS nestati.

“Nakon referenduma dejtonski Ustav više ne vrijedi, onda se vraćamo na Ustav Republike BiH, a nakon toga neka nam bog pomogne svima, neka nam da prvo razuma, a onda snage da tu priču dovedemo do kraja”, izjavio je Halilović za TV1.

Halilović je istakao da se Republika Srpska u eventualnom sukobu može održati najviše 10 do 15 dana.

Na pitanje da li u BiH, i na jednoj i na drugoj strani, ima dovoljno ljudi spremnih da ratuju, Halilović je odgovorio sa “Da, apsolutno”.

“I zato ja apelujem da se dobro razmisli. Jer Milošević je umro, JNA ne postoji, ne postoji hiljade tenkova, hiljade transportera… Ne može Srbija pomoći RS. Nećemo dopustiti da nam neko pola države otcjepi”, kazao je Halilović.

“Nezavisne” pišu da je on govorio kao da se radi o referendumu o otcjepljenju, a ne o Danu RS. Halilović tvrdi da “onog dana kada se otpakuje Dejton sve će biti drugačije…”

Inače, srpski premijer Aleksandar Vučić upozorio je u nedjelju da onaj ko pokušava da “raspakuje” Dejtonski mirovni sporazum pravi problem svima, bez obzira na to što, kako je rekao, taj sporazum nije idealan.

“Plašim se svega i svačega ako to neko bude pokušao. Srbja ima obavezu kao potpisnicima Dejtonskog sporazuma, ali i zato jer ima svoj narod preko Drine. Zato je naše da uradimo sve da smanjimo tenzije”, rekao je premijer gostujući na RTS-u.

tanjug
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here