Sele se u RS da ostvare prava

0
2165

Svake godine sve veći broj bh. građana se seli iz FBiH u RS, pokazuju podaci o unutrašnjim migracijama za prethodnih nekoliko godina.

Tako je, na primjer, prošle godine na području Republike Srpske broj doseljenih iz FBiH iznosio 3.853, a iz Brčko distrikta 484.

Sa teritorije RS odselilo se 3.425 u FBiH, a u Brčko distrikt 273. Ukupan migracioni saldo RS je 639.

Unutrašnja migracija na teritoriji Republike Srpske je 14.173, od toga je međuopštinskih 6.138, međuentitetskih 7.278 i između Republike Srpske i Brčko distrikta 757.

Prosječna starost migranata u 2013. je 40 godina.

Promjene prebivališta posmatrane prema polu su učestalije kod ženskog dijela populacije, pa je prošle godine ukupno 7.509 žena ili 52,98 odsto promijenilo mjesto boravka, dok su se preselila 6.664 muškarca ili 47,02 odsto.

U opštine Banjaluka, Bijeljina, Doboj, Zvornik, Istočno Sarajevo, Laktaši i Prijedor najviše građana se doseljava iz FBiH.

Demograf Stevo Pašalić je kazao da osnovni razlog preseljenja stanovnika iz FBiH u RS jeste lakše ostvarivanje nekih prava do kojih je jednostavnije doći u RS.

“Tu se prvenstveno misli na poštivanje Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma koji se tiče održivog povratka, pa veliki broj Bošnjaka mijenja mjesto prebivališta da bi ovdje ostvario razna prava”, kazao je Pašalić.

On je istakao da sve to u FBiH ide vrlo teško, tako da dosta prava povratnici u taj entitet uopšte ne mogu da ostvare.

Sociolog Ivan Šijaković smatra da je osnovni razlog što se najviše građana doseljava u Banjaluku težnja da se iz manjih mjesta dođe u veće i tu započne život./Nezavisne novine/

PODIJELI