Senat SAD-a usvojio rezoluciju povodom 25 godina od Dejtonskog sporazuma

0
268

Američki Senat usvojio je rezoluciju povodom obilježavanja 25 godina od Dejtonskog sporazuma, koju je predložio senator Šerod Braun (Ohajo).

U rezoluciji je navedeno da SAD podržavaju teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i jednakost svih naroda prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, te ohrabruju vlasti BiH da nastave s naporima za članstvo u Evropskoj uniji i Sjevernoatlantskom savezu.

Kako javlja “Dnevni avaz”, istaknuto je da je sporazumom okončan rat u Bosni i Hercegovini i uspostavljen mir, te da su etničko čišćenje i koncentracioni logori korišteni kao sredstvo rata protiv muškaraca, žena i djece Bošnjaka, što je kulminiralo zločinom u julu 1995. u Srebrenici, gdje je 8.000 mladića i muškaraca bilo zatočeno i ubijeno.

“Od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma vlada i narod Bosne i Hercegovine rade u partnerstvu s međunarodnom zajednicom na izgradnji mirnog i demokratskog društva zasnovanog na vladavini zakona, poštivanju ljudskih prava i slobodnom tržištu”, navedeno je između ostalog u rezoluciji.

Takođe, pozdravlja se predanost vlasti i naroda Bosne i Hercegovine miru i saradnji 25 godina nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma te potiču vlasti da nastave napredovati u rješavanju svojih ustavnih pitanja i poboljšanju svoje ekonomske politike dok napreduje prema članstvu u NATO-u i EU.

fena

PODIJELI