Šeranić apeluje na pridržavanje preporuka: Imamo oboljele starije ljude sa sela, TO NIJE DOBRO

0
331

Posljednji podaci koje imamo o broju zaraženih virusom korona pokazuju da sada imamo određeni broj osoba koje dolaze iz seoskih područja, zbog čega apelujemo da se važno da se ljudi ne smiju okupljati niti u vanjskoj sredini u seoskim područjima, ističe ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić.

Po njegovim riječima, primijećeno je da se u seoskim područjima sada stvaraju žarišta, iz kojih već imamo i zaražene osobe koje imaju više od 80 godina starosti, što nisu dobre vijesti.

– Dešava se da oni ne odlaze jedni kod drugih u kuće, ali se okupljaju po dvorištima i da se to mora svakako izbjegavati. To je protiv preporuka koje imamo i upravo su nam pojedina žarišta ovih novih podataka pokazala takve situacije i što je loše, imamo zaraženih osoba koje su stare preko 80 godina i dolaze upravo iz tih žarišta.

Moramo biti svjesni da svako ko je mlađe ili srednje životne dobi može životno da ugrozi onoga ko je stariji. Zbog toga moramo stvarno da se pridržavamo svih preporuka, inače stariji mogu doći u vrlo ozbiljnu situaciju kada je u pitanju njihovo zdravstveno stanje – poručuje ministar.

Svi mi, uključujući i one koji su već izašli iz zdravstvenog nadzora u Srpskoj, dužni smo da se pridržavamo svih preporuka, a prije svega da održavamo fizičku distancu, ali i da poštujemo ostale preporuke u smislu lične higijene, nošenja zaštitne maske i rukavica i svega što je potrebno.

Istovremeno, dobra vijest je da su procjene epidemiologa Instituta za javno zdravstvo RS pokazale da se kod nas ne bilježi eksponencijalni rast epidemije virusa korona, što znači da su stvari pod kontrolom.

– Vidljivo je iz statističkih analiza da imamo rast linearnog karaktera, što je usporeni tok epidemije. To je dobro, zbog samog pritiska na zdravstveni sistem broja oboljelih, odnosno onih koji bi mogli biti životno ugroženi – ističe Šeranić.

/Srpskainfo/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here