Šeranić: Nove mjere neophodne

0
235

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da niko nije srećan zbog novih mjera koje su donesene u borbi protiv epidemije virusa korona, ali da je to nužnost trenutka, jer ako se nastavi ovakav tempo priliva pacijenata zdravstveni sistem za deset dana neće moći da izdrži.

Šeranić je naveo da je jedna od karakteristika trenutne epidemiološke situacije u Srpskoj to da se konstantno povećava broj lica koja dolaze u bolnicu i da zbog dužeg liječenja nije izbalansiran broj prijema i otpusta.

“Sada smo u petoj sedmici od početka ovog talasa i nemamo stabilizaciju, nego konstantno povećanje broja dolazaka lica u bolnice”, rekao je Šeranić sinoć za Alternativnu televiziju i podsjetio da je u oktobru i novembru situacija stabilizovana za pet sedmica, a onda je krenuo pad.

On je naveo da su nove mjere donesene upravo zbog toga, da se zaustavi priliv pacijenata u bolnice, i napomenuo da će dalji razvoj epidemiološke situacije zavisiti od ponašanja u zajednici.

Šeranić je naglasio da održavanje žurki po kafićima i drugim mjestima predstavlja neodgovorno ponašanje.

“U konstantnoj sam komunikaciji sa direktorima bolnica u Srpskoj i identična je situacija kao što je to na UKC-u u Banjaluci. U bolnicama u Gradišci i Zvorniku već su popunjeni kapaciteti u vezi sa respiratorima i već se radi na preraspodjelama”, rekao je Šeranić.

Prema njegovim riječima, sada se dešava mutacija virusa, u više sojeva, i to na način da je sada mnogo zarazniji i zahtijeva duži boravak u bolnici, a klinička slika je teža.

“Virus je ukorjenjeniji u zajednici i kod nas i u svijetu”, napomenuo je Šeranić.

On je naglasio da je balansirano između zdravlja i ekonomije, traženi su načini da se ne ide ovako restriktivno, kao što je, recimo, slučaj u okruženju, dok u nekim zemljama mjere nisu ni popuštane.

“Primorani smo da to danas radimo na ovaj način. Na bazi projekcija mjere su takve. Naše je da zaštitimo zdravstvene radnike, da primimo svakog pacijenta. Zdravstveni radnici su na ivici. Moramo se zapitati šta ćemo sa drugim pacijentima koji imaju potrebu za drugim vrstama zdravstvenih usluga”, naglasio je Šeranić.

On je rekao da će danas u Ministarstvu zdravlja Srpske biti održan sastanak sa direktorima bolnica, direktorima Fonda zdravstvenog osiguranja i Instituta za javno zdravstvo u vezi sa tim, da se vidi kakvi su kapaciteti.

Prema riječima Šeranića, već se krenulo u preraspoređivanje kapaciteta, šire se bolnice, vraća se kovid sistem rada, u pripremi je i objekat Banje Slatina u slučaju najgoreg scenarija.

Kada je riječ o radu kriznih štabova na nivou lokalnih zajednica, Šeranić je podsjetio da je premijer Srpske Radovan Višković krajem sedmice imao sastanak sa načelnicima i gradonačelnicima na kojem je dogovoreno da se radi solidarno i angažovano.

“Međutim, zabrinjava Gradski štab Banjaluka, jer se ne smije biti talac nedonošenja mjera u gradu kojim ima dnevno trocifren broj zaraženih. Mora se djelovati zajednički. Sada imam utisak da nije tako. Svi čekaju odluke Republičkog štaba. To su neke procjene koje ne razumijem”, rekao je Šeranić.

On je dodao da je nedavno i na sjednici Skupštine grada Banjaluka ukazao na ozbiljnost situacije i pokušao objasniti zašto je važno da se odmah reaguje.

Kada je riječ o imunizaciji, Šeranić je naveo da se završava vakcinacija u domovima za stare, da se nastavlja sa starijima od 65 godina, nakon toga slijede lica sa hroničnim oboljenjima, a zatim prosvjetni radnici, policija, akademska zajednica, medijski radnici.

“Učinili smo sve što je bilo do nas kada je riječ o nabavci vakcina, završili smo sve procedure u vezi sa `sputnjikom`. Imamo i rezervne opcije, kontinuirano radimo i ne prepuštamo ništa slučaju”, istakao je Šeranić.

On je ponovio da su sve vakcine kvalitetne u borbi protiv virusa korona i da je cilj da građani budu što brže vakcinisani.

Šeranić je poručio da će biti učinjeno sve da bude pružena adekvatna zdravstvena zaštita svakome kome bude potrebna i da budu zaštićeni zdravstveni radnici.

“Moramo da preuzmemo odgovornost, kao što smo činili i u proteklih godinu dana”, naglasio je Šeranić.

Ministar zdravlja Srpske rekao je da je izuzetno potresno kada vidite ljude koji se bore da dišu. “Psihofizički smo svi iscrpljeni, svako nosi neko svoje breme, ali stvari ne treba gledati pojedinačno”, poručio je Šeranić.

/Srna/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here