Šeranić: Studentski dom će danas biti spreman za smještaj zaraženih

0
588

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je danas da će Studentski centar u Banjaluci danas u potpunosti biti spreman za smještaj lica koja su pozitivna na virus korona, navodeći da će u njemu biti samo oni koji nemaju simptome bolesti.

Šeranić je istakao da su paviljoni jedan i dva Studentskog centra izabrani kao najbolje rješenje za smještaj jer posjeduju menzu.

“Lica koja će biti smještena u ovom objektu imaće kompletan zdravstveni nadzor, a objekat će obezbjeđivati policija”, rekao je Šeranić u Studentskom centru koji je posjetio zajedno sa ministrom za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđanom Rajčevićem i direktorom Doma zdravlja Banjaluka Nevenom Todorović.

On je naglasio da je ovaj način postupanja preduzet zbog toga što se lica koja su u kućnoj izolaciji nisu pridržavala te mjere.

“Mještani koji žive u okolini nemaju razloga za brigu jer licima koja će biti smještena u paviljonima neće biti dozvoljeno kretanje”, poručio je Šeranić.

On je ranije rekao da će se, u skladu sa dodatnim uputstvima Svjetske zdravstvene organizacije i ljekara iz Kine, ubuduće ofanzivnije reagovati prema virusu korona, navodeći da to podrazumijeva odvajanje lica koja su negativna na virus korona od pozitivnih, zatim lica sa lakšom kliničkom slikom od onih sa srednje teškom i teškom, te masovnije testiranje.

Na raspolaganju 700 ležajeva za osobe pozitivne na virus korona

U Studentskom centru “Nikola Tesla” u Banjaluci na raspolaganju su dva paviljona sa ukupno 700 ležajeva za smještaj lica koja su pozitivna na virus korona, rekao je danas direktor ovog centra Dragoslav Topić.

Topić je naveo da je riječ o smještaju u 240 soba, a da su na raspolaganju i 34 apartmana koji će biti dodijeljeni porodicama. “U našoj menzi će im biti obezbijeđena tri obroka dnevno”, rekao je Topić novinarima u Banjaluci.

On je dodao da je određen broj studenata došao po svoje stvari, te poručio ostalim studentima da ne treba da brinu jer će im stvari biti sačuvane.

To je potvrdio i ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević i dodao da je bilo neophodno donijeti mjeru koja se odnosi na smještaj lica koja su pozitivna na virus korona u banjalučki Studentski centar, te pozvao građane na razumijevanje.

On je istakao da nadležni moraju donositi odluke brzo jer je riječ o životima ljudi.

“U ratu smo protiv nevidljivog, podmuklog i opasnog neprijatelja. Takvo stanje zahtijeva i naše samoodricanje i solidarnost”, rekao je Rajčević.

Direktor Doma zdravlja Banjaluka Nevena Todorović najavila je da će sutra u Studentskom centru biti opremljen ambulantni prostor da bi pružanje zdravstvene zaštite bilo adekvatno.

Ona je dodala da će osoblje Doma zdravlja dva puta dnevno nadzirati zdravstveno stanje lica koja budu smještena u ovom centru, te da će biti obezbijeđena i psihološka podrška.

“Obezbijedićemo i laboratorijske usluge ukoliko bude potrebno”, zaključila je Todorovićeva.

/Srna/

PODIJELI