ŠERANIĆ: UBRZAN PROCES IMUNIZACIJE U SRPSKOJ

0
242

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je danas u Tesliću da je više od 150.000 stanovnika u Srpskoj primilo prvu dozu vakcine protiv virusa korona, a više od 70.000 obje, te da je proces imunizacije ubrzan.

“Zadovoljan sam procesom imunizacije, a stručna javnost treba da definiše obrasce, ne samo ponašanja, nego i postupanja u vremenu koje je pred nama”, rekao je Šeranić novinarima prije početka dvodnevnog sastanka epidemiologa Republike Srpske na kojem će biti razmatrana epidemiološka situacija od početka pandemije virusa korona i proces vakcinacije.

On je istakao da, uz vakcinaciju protiv virusa korona, mora biti održan i proces redovne imunizacije što je veoma važno za zdravlje djece.

“Sa predstavicimna Svjetske zdravstvene organizacije, koji prisustvuju ovom sastanku, treba diskutovati i o novim sojevima virusa korona kojih nije bilo na našem prostoru. Izazov je ljeto zbog kretanja stanovništva i zato moramo biti odgovorni i poštivati mjere propisane u borbi protiv virusa korona”, dodao je Šeranić.

On je naveo da je potrebno prikupiti podatke za lica koja su protiv virusa korona vakcinisana u Srbiji.

Šef Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u BiH Fabio Skano naglasio je da je veoma značajno što su se građani pridržavali propisanih mjera i zato je u posljednje vrijeme mali broj zaraženih virusom korona.

“Ulazimo u period godišnjih odmora i veoma je važno poštivati mjere kako bi zdravlje stanovnika bilo sačuvano. Moramo biti korak ispred virusa i da svaki pojedinac aktivno učestvuje u borbi protiv pandemije”, rekao je Skano.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković rekao je da su trenutni pokazatelji u borbi protiv virusa korona ohrabrujući, ali da ne smije biti opuštanja.

“Oprezno ćemo pristupiti jesenjem periodu, a Institut za javno zdravstvo će djelovati u tri prvaca. To znači da ćemo odmoriti zdravstvene radnike, ubrzati proces imunizacije i da se pripremimo za eventualnu pojavu novog talasa na jesen“, kaže Zeljković i navodi da je cilj da do kraja juna u Srpskoj prvom dozom bude vakcinisano više od 200.000 lica.

On je ponovio da je i dalje potrebno biti disciplinovan u borbi protiv virusa korona.

/SRNA/

PODIJELI